Laserul care poate aduce ploaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un laser gigant proiectat spre cer ar putea fi o soluţie pentru a controla vremea. Noua tehnică, prezentată recent de o echipă de fizicieni de la Universitatea din Geneva (Elveţia), va putea oferi oamenilor posibilitatea să decidă unde şi când să plouă sau dimpotrivă, scrie presa internaţională.

În cadrul experimentelor, cercetătorii au folosit laserul gigant şi au creat astfel picături de apă în aer. Spre deosebire de metodele mai vechi de producere a ploilor artificiale, care foloseau „însămânţarea norilor" cu zăpadă carbonică sau iodură de argint, noua tehnică, numită „condensarea apei asistată de laser", foloseşte umiditatea şi condiţiile atmosferice naturale pentru a crea picături de apă.

„Laserul poate funcţiona încontinuu, poate fi direcţionat bine şi nu împrăştie cantităţi enorme de iodură de argint în atmosferă", a declarat fizicianul Jarome Kasparian. Chiar dacă experimentele nu au dus încă la crearea unei ploi propriu-zise, oamenii se declară optimişti că, în curând, vor putea manipula condiţiile meteo şi chiar să prevină apariţia precipitaţiilor. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite