Lasă-te de fumat în 10 paşi
0În procesul de renunţare la un viciu, fie el alcool, tutun sau mâncare, primele săptămâni sunt întotdeauna cele mai dificile. De aceea, specialiştii au elaborat un set de reguli ce
În procesul de renunţare la un viciu, fie el alcool, tutun sau mâncare, primele săptămâni sunt întotdeauna cele mai dificile. De aceea, specialiştii au elaborat un set de reguli ce trebuie urmate de cei care doresc eliminarea, cu o mai mare uşurinţă, a ţigărilor din rutina zilnică.
Stabileşte-ţi un plan de acţiune şi încearcă să nu te abaţi de la el.
Ocupă-ţi timpul pentru a nu avea ocazia să te gândeşti la tutun. Aruncă toate scrumierele, brichetele şi ţigările pe care le ai în casă.
Consumă multe lichide. Trebuie să ai mereu un pahar cu apă sau suc la îndemână. Pentru a nu te plictisi, încearcă diferite arome.
Trebuie să fii mult mai activ. Alege să mergi pe jos în loc să iei maşina sau autobuzul, încearcă să foloseşti scările în locul liftului. Exerciţiul fizic te ajută să te relaxezi şi îţi creşte moralul.
Gândeşte pozitiv. Iritabilitatea şi dorinţa de a fuma sunt senzaţii comune întâlnite în aceste momente. Nu-ţi pierde speranţa, ele dispar după câteva săptămâni.
Ieşi din rutină, schimbă magazinul de la care obişnuiai să îţi cumperi ţigări. Evită locurile în care se fumează, cel puţin în primele săptămâni. La muncă încearcă să faci altceva în pauza alocată de regulă fumatului.
Nu căuta scuze pentru a fuma "doar o ţigară". O ţigară duce la alta, şi tot aşa până ajungi să te întorci la vechile obiceiuri.
Răsfaţă-te. Foloseşte banii daţi de obicei pe ţigări pentru a-ţi cumpăra ceva numai pentru tine.
Acordă atenţie mâncării pe care o consumi. Nu înlocui ţigările cu chipsuri sau alte mâncăruri nesănătoase. Pentru a-ţi înfrâna dorinţa pentru o ţigară, consumă mai multe fructe şi legume.
Ia întregul proces pas cu pas. Fiecare zi fără să fumezi este o veste bună pentru sănătatea, dar şi pentru finanţele tale.