Laptopul deformează coloana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii ne sfătuiesc să nu folosim calculatorul portabil în mijloacele de transport în comun, în maşină, în trenuri sau atunci când stăm întinşi în pat Cererile,

Specialiştii ne sfătuiesc să nu folosim calculatorul portabil în mijloacele de transport în comun, în maşină, în trenuri sau atunci când stăm întinşi în pat

Cererile, surprinzător de mari, de laptopuri, din ultima vreme, au condus la o creştere a afecţiunilor musculare în rândul utilizatorilor de calculatoare. Kinetoterapeuţii avertizează asupra existenţei unor probleme iremediabile ale coloanei vertebrale, gâtului şi umerilor, din cauza poziţiei deficitare pe care o avem în timp ce folosim laptopul.

Medicii specialişti afirmă că aceste afecţiuni se regăsesc la patru din cinci pacienţi care ajung să se prezinte la control, acuzând dureri de umeri, spate şi gât, în urma timpului petrecut în faţa calculatorului portabil. Creşterea numărului pacienţilor cu afecţiuni ale spatelui reprezintă rezultatul scăderii preţurilor laptopurilor, dar şi a accesibilităţii crescute la tehnologia wireless. Tineri cu vârsta de 12 ani sunt diagnosticaţi ca având probleme ale coloanei vertebrale, tocmai din cauza lipsei unei posturi corespunzătoare în faţa calculatorului.

Folosirea laptopurilor la locul de muncă nu reprezintă o problemă la fel de mare pentru sănătatea utilizatorilor, tocmai datorită poziţionării corecte a acestuia pe birou. Problemele apar atunci când folosim laptopul stând întinşi pe pat sau când îl sprijinim pe genunchi, forţându-ne să ne uităm în jos timp de mai multe ore, chircindu-ne spatele şi încordându-ne gâtul.

Deformările apar la tinerii sub 30 de ani

Michael Durntall, chiropractician londonez, a fost unul dintre cei care au atras atenţia asupra acestei probleme. "Am întâlnit nenumărate cazuri în care părinţii vin cu copii, nu mai mari de 12 ani, deoarece micuţii suferă de dureri de spate. Însă ceea ce pot vedea imediat este postura inadecvată a spatelui, ca urmare a felului în care stau în timp ce desfăşoară diverse activităţi. De asemenea, văd şi persoane de 20-30 de ani care prezintă o deformare a coloanei, la baza gâtului, apărută în numai câţiva ani de folosire a laptopului", a afirmat acesta.

O altă cauză a dezvoltării unor afecţiuni ale spatelui este şi folosirea laptopului în mijloace de transport, precum maşini sau trenuri.

Mişcarea normală a tendoanelor, stopată

În plus, sprijinirea, un timp mai îndelungat, a încheieturii, pe marginea laptopului poate provoca dureri ale mâinii şi braţului. Specialiştii susţin că, în urma lucrului îndelungat pe un laptop, în condiţii improprii, mişcarea normală a nervilor şi tendoanelor este stopată, ceea ce duce la diverse afecţiuni ale musculaturii.

În timp ce această problemă este încă studiată, chiropracticienii ne sfătuiesc să încercăm să ne conectăm laptopul la un alt ecran şi tastatură, aflate la acelaşi nivel cu corpul, pentru a avea astfel o poziţie dreaptă a spatelui.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite