La 13 ani, vrea să aibă Everestul la picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă va reuşi ascensiunea, californianul Jordan Romero va fi cel mai tânăr alpinist care urcă pe cel mai înalt munte din lume. Adolescentul şi cei doi adulţi care-l vor însoţi în aventură au pornit deja către Nepal, de unde vor începe ascensiunea.

Jordan Romero (13 ani), din California, va încerca să atingă cel mai înalt vârf al lumii împreună cu tatăl său şi cu iubita acestuia, scrie AP, citată de huffingtonpost.com. Dacă Jordan, care a plecat deja în Nepal, va reuşi ascensiunea, va deveni cea mai tânără persoană care cucereşte Everestul, vârful cu o înălţime de 8.848 metri.

Adulţii care-l vor însoţi pe Jordan - tată lui, Paul Romero, paramedic pe un elicopeter, şi iubita acestuia - au experienţă în alpinism. Chiar ei l-au ajutat pe adolescent să se antreneze pentru proba de foc a vârfului himalaian.

Un palmares impresionant

Când avea 9 ani, Jordan a văzut la şcoală un desen cu cele mai înalte şapte vârfuri muntoase ale planetei şi, de atunci, şi-a pus în cap să le cucerească pe toate.

„I-am spus tatălui meu şi nu a zis nu. Mi-a explicat doar cât de dificil e şi ce trebuie să fac. Am început să ne antrenăm imediat", spune Jordan.

La 10 ani, Jordan Romero a devenit cel mai tânăr american care s-a căţărat pe vârful Muntelui Kilimanjaro, cel mai înalt din Africa. A cucerit apoi patru din cele mai înalte vârfuri din lume, incluzând Muntele McKinley din Alaska, mai dificil de urcat, din punct de vedere tehnic, decât Everestul. Până acum, puştiul a urcat pe Denali (America de Nord), Aconcagua (America de Sud), Elbrus (Europa), Kilimanjaro (Africa), Kosciuszko (Australia) şi Car­stensz Pyramid (Oceania).

„Alpinismul cere un puternic antrenament psihic şi multe decizii inteligente. Este o metaforă a vieţii", spune băiatul de doar 13 ani.

Planuri îndrăzneţe

Comunitatea alpiniştilor crede însă că Jordan este prea tânăr pentru a încerca să cucerească un munte atât de periculos. Temperatura pe Everest poate scădea până la -73 de grade Celsius, iar vântul ajunge până la 200 de km/oră. Alpiniştii experimentaţi spun însă că Jordan va fi în siguranţă, cel mai probabil, atâta timp cât el şi echipa lui sunt atenţi la cum le reacţionează corpurile la altitudinea mare şi în lipsa oxigenului în apropierea vârfului.

Cel mai tânăr alpinist care a reuşit să cucerească deja Everestul este Temba Tsheri din Nepal, care avea doar 16 ani la momentul ascensiunii. În urma expediţiei, băiatul a rămas fără cinci degete din cauza degerăturilor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite