Kiltul, purtat doar cu lenjerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regulamentul scoţian militar recomandă purtarea kiltului fără lenjerie
Regulamentul scoţian militar recomandă purtarea kiltului fără lenjerie

Timpurile în care nu se purta nimic pe sub kiltul scoţian - celebra fustanelă plisată care face parte din portul tradiţional al acestui popor -par să apună, dacă ar fi să ne luăm după un „ghid" formulat de o organizaţie dedicată susţinerii tradiţiilor scoţiene, citat de „The Daily Telegraph".

 Autoritatea Tartanurilor (stofa în carouri din care este confecţionat kiltul, n.r.) a stabilit că refuzul de a purta lenjerie intimă pe sub kilt este „copilăresc şi neigienic". Asociaţia scoţiană a argumentat, de asemenea, că şi cei care nu poartă lenjerie intimă sub pantaloni bat în retragere în faţa decenţei.

„Ideea că nu eşti cu adevărat scoţian dacă nu eşti gol pe sub kilt e o prostie", spune Brian Wilton, directorul asociaţiei. „Şi trimiterea copiilor să caute în coşurile de fum ale sobelor era ceva tradiţional scoţian. Asta nu înseamnă că o mai facem." Pentru a se convinge singuri, Wilton i-a îndemnat pe fanaticii portului tradiţional să-i întrebe pe cei care închiriază kilturi cât de greu le este să le cureţe, existând chiar poveşti de groază privind igiena - sau mai degrabă lipsa ei.

Fanaticii tradiţiei

Cei care poartă însă kilturi au condamnat iniţiativa. Fost pilot scoţian de Formula 1, David Coulthard (39 de ani) a declarat că „aceste haine vin din trecut şi tot de acolo vine şi tradiţia de a nu purta nimic pe sub ele". În acest sens, Coulthard s-a declarat un „scoţian veritabil" şi le-a cerut activiştilor să lase în pace tradiţiile.

Fostul pilot susţine că are cam cinci kilturi pe care le poartă aşa cum cere tradiţia. Ian Chisholm, creator de kilturi, spune că „tradiţia purtării fără lenjerie a fost stipulată în regulamentul militar scoţian". „E greşit să spui că e neigienic. Libertatea de mişcare e sănătoasă. Noi le recomandăm cumpărătorilor să nu poarte nimic pe sub kilt dacă nu au probleme de sănătate."

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite