Jurnal marţian: pregătiri pentru simulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii echipajului românesc au învăţat deja cum să recicleze apa gri, deşeurile şi cum să folosească sera verde. O echipă de şase cercetători români participă, pentru prima dată, la o misiune „marţiană“. Ei nu au ajuns însă pe „Planeta Roşie“, ci într-un habitat simulat: Mars Desert Research Station - Staţiunea de Cercetări Marţiene din Platoul Colorado, SUA. Misiunea este o simulare, dar nu este nici pe departe o

Echipa RoMars Platoul Colorado, SUA

18 ianuarie. Ziua de azi a început diferit pentru membrii echipajului RoMars. Unii dintre ei s-au trezit la patru dimineaţa, pe când alţii au dormit până mai târziu. Diferenţa de fus orar încă ne joacă feste unora dintre noi. Dacă sunt nouă ore diferenţă între România şi Utah, cine ştie câte ore sunt până pe Marte...

Viaţa în habitatul marţian implică foarte multă treabă şi multe responsabilităţi. De la prima oră, inginerul trebuie să facă o verificare exhaustivă a circuitelor electrice, a instalaţiilor de căldură ale habitatului, a serei unde se creează apă gri şi multe altele.

Apa gri este cea reziduală generată din activităţile casnice - spălat vase, haine sau duş - şi este reciclată aici la habul verde, pentru a fi refolosită. Acest lucru este un punct esenţial într-o călătorie în spaţiu pentru că este singurul mod în care echipajul poate avea apă pe toată durata expediţiei.

Folosesc săpun biologic

Dacă în studiile pe Pământ se poate întrerupe misiunea pentru o zi, pentru a realimenta habul cu apă, în spaţiu acest lucru poate conduce la anularea misiunii. Pentru a asigura calitatea apei gri, membrii misiunii sunt nevoiţi să folosească doar săpun biologic şi biodegradabil pentru a păstra viaţa plantelor care fac reciclarea. În afară de apa gri, există şi apa neagră, care este folosită doar pentru toaletă.  
În verificările tehnice care au loc în fiecare dimineaţă şi seară se merge în echipe de câte doi atât pentru siguranţa inginerului, cât şi pentru a ne face munca mai uşoară. Există foarte multe pericole atunci când se fac aceste verificări şi este important ca membrii echipei să rămână uniţi şi să se susţină. În timp ce inginerul face inspecţiile tehnice, ceilalţi membri scriu rapoartele zilnice, iar jurnalistul echipei se ocupă de articolele pentru media.

Ziua a continuat cu pregătirea echipajului pentru mediul marţian şi cu testarea ATV‑urilor. Deşi cei mai mulţi dintre noi erau pentru prima dată pe motor, am învăţat foarte repede să conducem prin deşert. Pentru a avea suficient timp pentru a ne aclimatiza şi a ne acomoda cu habul şi pentru ca inginerul să facă inventarul sistemelor de bord, echipa va intra în simulare  peste o zi. Odată intraţi oficial în simulare, nu vom mai avea voie să părăsim habitatul decât îmbrăcaţi în costumele de astronauţi, vom fi obligaţi să folosim doar tunelurile presurizate care duc la generatoarele electrice şi la sera verde.
Judah Epstein, comandantul echipajului precedent a venit, într-o scurtă vizită, la prânz, şi ne-a povestit experienţele lor în habitatul marţian. Judah i-a arătat Iuliei, geologul misiunii, cum se foloseşte GPS-ul în activităţile extravehiculare pe care le vor face zilele următoare.

Program ecologic

Între timp, Haritina, responsabilă cu biosecuritatea şi cu sera hidroponică, a început programul de reciclare a deşeurilor. S-a decis ca deşeurile să fie reciclate la Mars Desert Research Station şi poate se va descoperi un mod local de folosire a acestora. Există în plan şi un program de transformare a deşeurilor în produse de alt uz. Echipajul românesc este primul din Mars Desert Research Station care a înfiinţat acest program de reciclare. Misiunea RoMars este organizată de Agenţia Spaţială Română şi susţinută de Astra Asigurări, Nikon, Omnidata SA, Laboratoarele Bioclinica şi Universitatea din Bucureşti.

Joi în „Adevărul“ Citiţi despre ultima zi dinaintea simulării

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite