Jurnal marţian: GRIVEI, în misiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii echipajului l-au scos la plimbare pentru prima dată pe GRIVEI, roverul misiunii.

O echipă de şase cercetători români participă, pentru prima dată, la o misiune „marţiană". Ei nu au ajuns însă pe „Planeta Roşie", ci într-un habitat simulat: Mars Desert Research Station - Staţiunea de Cercetări Marţiene din Platoul Colorado, SUA. Misiunea este o simulare, dar nu este nici pe departe o joacă. Timp de două săptămâni, între 14 şi 29 ianuarie, ei se vor comporta ca şi cum s-ar afla pe „Planeta Roşie". Membrii echipajului vor scrie zilnic pentru „Adevărul" un jurnal de bord.

27 ianuarie. GRIVEI ­(Ground Roving VehIcle) este un vehicul-robot construit cu scopul de a se deplasa pe suprafaţa planetei pe care este trimis. Roverele sunt de dimensiuni diferite, unele sunt create pentru a transporta echipele umane în activităţile extravehiculare, altele, mai mici, sunt folosite doar pentru a explora zona şi sunt telecomandate de la distanţă.

Roverul GRIVEI este un prototip de mici dimensiuni, echipat cu o cameră video care transmite wireless imagini şi este controlat prin telecomandă. În cadrul unei astfel de expediţii pe o planetă îndepărtată, roverul poate fi folosit şi pentru a merge înaintea echipajului, pentru a cerceta zona şi pentru a crea hărţi ale terenului ce urmează să fie explorat.

GRIVEI, deşi este un model la scară mică, se ­descurcă foarte bine pe terenul dificil din deşert şi trece uşor peste bolovani datorită motorului puternic cu care este dotat. Am efectuat două tipuri de teste cu GRIVEI. Pentru că ­este prima dată când îl testăm pe un astfel de teren şi nici nu cunoaştem foarte bine împrejurimile, comandantul echipajului şi astronomul misiunii i-au urmat traseul pentru a-i testa capacităţile pe terenul accidentat şi, bineînţeles, pentru a nu-l pierde.

După ce totul a mers bine, comandantul l-a controlat pe GRIVEI din camera pentru Mission Control, folosind un monitor care primeşte de la rover, în timp real, imaginile surprinse de camera de luat vederi amplasată pe partea din faţă, între roţi. Clipurile înregistrate de GRIVEI au fost transferate în calculator şi vor fi folosite pentru cercetări viitoare. Iulia va studia geologia solului prin analiza imaginilor preluate de rover şi va putea cartografia solul.

GRIVEI s-a descurcat destul de bine pe solul dificil, dar mai are nevoie de câteva modificări până să fie trimis în spaţiu. Vestea bună este că a trecut cele mai importante teste - telecomandarea la distanţă, transmisia imaginilor video la Mission Control şi întoarcerea cu bine la bază.

Misiunea RoMars este organizată de Agenţia Spaţială Română şi susţinută de Astra Asigurări, Nikon, Omnidata SA, Laboratoarele Bioclinica şi Universitatea din Bucureşti.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite