Despre iubirile de-o vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenţi sau adulţi, mulţi dintre noi nu se sfiesc să aibă câte o escapadă estivală. Uneori, aceste idile de-o vară se maturizează şi se transformă în căsnicii. Vara este anotimpul perfect pentru aventuri de-o noapte sau chiar pentru relaţii cu durată determinată. Tinerii trăiesc iubiri furtunoase, iar persoanele mature caută un nou început.

Pentru adolescenţi, vara înseamnă vacanţă şi distracţie, dar dacă tabloul se întregeşte şi cu o aventură, cu atât mai bine. Adulţii, însă, simt idilele de-o vară ca pe o eliberare din stresul zilnic, mai ales dacă îşi dedică cea mai mare parte din timp serviciului. La sfârşit de sezon estival, termenul-limită al iubirilor de-o vară se apropie, iar tristeţea îi „paşte" uneori pe cei care au trăit experienţe de neuitat. Fericirea unei poveşti de iubire de-o vară poate fi însă prelungită, în cazul în care partenerii acceptă să facă pasul următor: să-şi asume o relaţie matură.

Concret, adulţii preferă aventura fie de teama unui eventual eşec, ce poate aduce suferinţă şi dezamăgire, fie pentru că le este mult mai uşor decât să se implice într-o relaţie ce presupune responsabilităţi şi unele eforturi. „Din categoria celor care preferă să trăiască iubiri de-o vară, fără implicare şi ataşament emoţional, fac parte şi persoanele marcate de suferinţele lăsate de experienţa unei despărţiri", spune Doina Grasu, psihoterapeut şi specialist în probleme de cuplu, din Bucureşti.  Ea dă exemplul unei femei, mămică a unui băieţel de 3 ani, rămasă singură în urma divorţului, care a cunoscut un bărbat necăsătorit. „Idila dintre ei a ajutat-o să se simtă din nou femeie, să se bucure de corpul ei, de senzaţiile erotice plăcute din timpul întâlnirilor lor", explică Doina Grasu.



Iubire perfectă, ca la carte

Motivul pentru care şi adulţii vor să „guste" acest tip de distracţie este faptul că aventura incită, exprimă libertate, iar persoana nu se simte constrânsă de vreo responsabilitate. O iubire de-o vară poate aduce cu sine senzaţii noi, adrenalină, curiozitate, mister şi pasiune, iar idila cu un necunoscut îi face pe cei implicaţi să se simtă de multe ori mai în largul lor.

image

Iulia, o femeie de 37 de ani, cu o carieră de invidiat, a decis la începutul verii să ia o pauză. Ultima ei relaţie serioasă s-a terminat cu ceva timp în urmă şi nu a mai avut încredere să păşească la drum cu o altă persoană, însă vara asta şi-a propus să se îndrăgostească. „Pe 25 iulie am plecat la mare, la Eforie Nord, şi la câteva zile s-a întâmplat să mă îndrăgostesc cu adevărat. Chiar dacă am 37 de ani, m-am simţit ca şi când aş fi avut 20.

Ştiam că va fi ceva temporar, pentru că el avea o familie, însă zilele petrecute împreună m-au făcut să uit de ziua de mâine şi m-au eliberat ştiind că nu dezamăgesc pe nimeni pentru că nu aştepta ceva anume de la mine", povesteşte Iulia. „A fost o iubire perfectă, pe care nici dacă aş fi programat-o nu ar fi ieşit aşa, ca la carte", mai spune ea. Acum, s-a întors la serviciu şi a stabilit să nu se mai vadă şi nici să mai ţină legătura cu Virgil, însă amintirea experienţei trăite a rămas vie în sufletul ei. 


   
De la iubire de-o vară la nuntă

Relaţiile de-o vară se pot transforma uneori şi în legături puternice. Mădălina, o femeie de 30 de ani din Piteşti, şi-a cunoscut viitorul soţ într-o vară, la munte, şi a crezut că ceea ce s-a înfiripat între ei o să rămână la stadiul de relaţie pasageră, dar s-a înşelat. „Am o relaţie la distanţă de cinci ani. El este în Spania, eu în România. Ne-am cunoscut într-o seară de vară pe o alee din Sinaia şi credeam că va fi doar o iubire de-o vară. Însă nu a fost nici pe departe aşa. Între timp ne-am logodit şi peste o săptămână urmează să ne căsătorim", spune ea, fericită.

Cei doi au trecut prin momente grele, dar acum spun despre ei că sunt foarte fericiţi. „Iubirea noastră a început cu o aventură şi niciunul nu se gândea la ceva serios", îşi aminteşte Mădălina. Pe lângă atracţia fizică dintre cei doi, ceea ce i-a legat atunci a fost libertatea pe care o simţeau. „Nu trebuia să mă gândesc dacă e potrivit sau nu pentru mine, dacă tabieturile mele îl vor deranja, pentru că nu trebuia să ne apropiem atât de mult încât să îmi pese de aceste lucruri", mai spune tânăra.

image



Perioada „critică": 15 - 45 de ani

Statisticile întăresc ipoteza conform căreia idilele sezoniere nu sunt caracteristice doar adolescenţilor. Un studiu recent, efectuat pe aproape 10.000 de persoane cu vârste între 15 şi 45 de ani, din 10 ţări, confirmă acest lucru. Cercetarea relevă că un sfert dintre subiecţii de toate vârstele au căutat iubirea în această perioadă. Mai mult, jumătate din ei au declarat că sunt mai activi din punct de vedere sexual în sezonul estival. În ceea ce priveşte adolescenţii, 23% din cei cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani întreţin relaţii sexuale cu mai mulţi parteneri în timpul verii. Deşi feeria este mare, nici pericolele nu îi ocolesc pe cei care se aventurează. Conform statisticilor, rata de transmitere a bolilor sexuale este mai ridicată în perioada verii în rândul adolescenţilor şi al celor cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani.

"Din categoria celor care preferă să trăiască iubiri de-o vară, fără implicare şi ataşament emoţional, fac parte şi persoanele marcate de suferinţele lăsate de experienţa unei despărţiri.''
Doina Grasu psihoterapeut

Aventurile de o noapte

Orice tip de aventură pleacă de la o idilă de-o noapte, susţin specialiştii. Ceea ce face diferenţa este modul în care este percepută de bărbaţi şi femei. Potrivit unui studiu publicat în revista „Human Nature", aproape jumătate dintre femei se simt nefericite după ce experienţa se consumă şi ajung la concluzia că totul a fost doar o idee proastă. Pe de altă parte, 80% din reprezentanţii sexului tare au recunoscut că s-au simţit fericiţi după o astfel de aventură. Cercetarea, care a avut ca subiecţi 1.700 de persoane, a relevat şi faptul că femeile se îngrijorează din cauza sentimentului că au fost folosite şi din pricina faptului că au cedat prea uşor. În schimb, partenerii lor de-o noapte se simt mai multumiţi, mai satisfăcuţi sexual şi mai încrezători, fără să se implice însă emoţional.

image



Bărbaţii, cei mai interesaţi

Reprezentanţii sexului tare nu se ataşează foarte uşor de femei pentru că, în acest fel, simt că li se limitează spaţiul şi nu mai pot gusta din tentaţia de a face cunoştinţă cu alte femei. „Bărbaţii pot fi mai deschişi decât femeile în faţă aventurilor şi îşi pot manifesta mai uşor dorinţa de a avea relaţii intime, fără vreo implicare emoţională. În acest context, ei sunt mult mai deschişi idilelor sezoniere, fie ele de vară sau nu", spune Doina Grasu.

În schimb, femeile îşi doresc să se implice sufleteşte şi de puţine ori aleg varianta iubirilor de-o vară. Atunci când totuşi acceptă o astfel de relaţie, în cazul unei experienţe pozitive, idila va rămâne ca un punct de reper pentru viaţa ei viitoare şi pentru conturarea personalităţii. „Este posibil ca şi femeile să prefere aventura de-o vară fie pentru că sunt implicate singure în creşterea propriului copil şi nu-şi doresc momentan un bărbat care să facă parte din viaţa lor de familie, fie pentru că îşi doresc mai întâi dezvoltare profesională", completează Doina Grasu.

image



Cu bune şi cu rele

Aventura poate fi de bun augur, atât pentru o persoană care este singură de mult timp, cât şi pentru o persoană care este într-o relaţie de lungă durată şi nu a găsit nicio altă modalitate de a depăşi monotonia apărută în cuplu. În ultima situaţie este important ca partenerul de viaţă să nu fie afectat de aventura celui care calcă strâmb. Pentru ca aceia implicaţi într-o idilă de-o vară să se bucure din plin de o experienţă frumoasă, foarte important este ca amândoi să îşi dorească acelaşi lucru. Dacă însă unul dintre parteneri începe o aventură cu speranţa de a o continua cu o relaţie stabilă, deşi celălalt şi-a exprimat clar dorinţa aventurii, atunci pot apărea conflictele şi, implicit, suferinţa.

image

În cazul persoanelor dezamăgite de alte experienţe, idila sezonieră poate fi una plăcută doar dacă relaţia actuală nu este analizată prin prisma lucrurilor urâte care s-au întâmplat în trecut. De exemplu, dacă femeia a fost înşelată de partener, va putea concluziona că bărbaţii înşală, însă acest lucru este fals, deoarece ea nu cunoaşte şi nici nu ştie cum gândesc şi în ce fel se comportă toţi bărbaţii.În schimb, dacă un bărbat este părăsit de iubita sa, poate considera că el nu este bun, că nu merită să fie apreciat sau că, pur şi simplu, el nu este în stare să aibă relaţii de lungă durată. Aceste gânduri nu ajută niciun fel de relaţie, şi cu atât mai puţin pe cea de-o vară.

Top

Opt reguli de aur

Fiecare relaţie este altfel pentru că oamenii au firi diferite şi, în consecinţă, aşteptări diferite. De aceea, specialiştii vă dau câteva sfaturi pentru o iubire de-o vară care tinde spre perfecţiune:

1 Nu te implica atât de mult emoţional, încât să suferi la despărţire.

2 Strecoară o urmă de îndoială în ceea ce îţi spune partenerul, dar nu îl descuraja atunci când încearcă să te impresioneze.

3 Nu oferi pe tavă toate detaliile despre tine (loc de muncă, adresă sau prieteni).

4 Nu îţi organiza programul în funcţie de programul celuilalt. Rezervă-ţi câteva activităţi doar pentru tine.

5 Nu deveni sufocant/ă, pentru că o iubire sezonieră presupune existenţa spaţiului şi a libertăţii.

6 Consolidează ideea că este doar o relaţie temporară. Nu încerca să păstrezi legătura după ce v-aţi întors acasă.

7 Idila trebuie să rămână la stadiul de iubire de-o vară atunci când cel puţin unul dintre voi are deja o relaţie de lungă durată sau când descoperiţi că în afara relaţiei intime nu aveţi alte lucruri în comun, că nu aveţi alte afinităţi sau o altă preocupare comună.

8 Iubirea de-o vară poate evolua şi chiar se poate transforma într-o relaţie de durată atunci când descoperiţi că în afara pasiunii vă leagă şi alte lucruri: se înfiripă o comunicare bună, vă împărtăşiţi intimităţi ori lucruri cotidiene din viaţă.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite