Invenţii care ne schimbă viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume s-au întrecut în ultima perioadă în realizări care ar putea schimba modul în care ne raportăm la viaţă. Săptămâna trecută, ei au anunţat leacul-minune care ar putea trata aproape orice boală, de la gripă la SIDA, dar şi tatuajul de dimensiuni reduse care monitorizează inima şi creierul. Pe lângă acestea, trei descoperiri şi invenţii recente ar putea modifica stilul nostru de vi

Salate proaspete după câţiva ani

Cercetătorii americani de la Universitatea din Minnesota au descoperit o substanţă care poate ţine mâncarea proaspătă mai mulţi ani. Conservantul alimentar, numit bisin, a fost obţinut din bacterii inofensive şi poate distruge bacteriile letale pentru durata de valabilitate a mâncărurilor: E. coli, salmonela sau listeria. Bisin ar putea fi folosit şi în conservarea de lungă durată a vinului sau a sosurilor de salată. Mai mult, oamenii de ştiinţă citaţi de „The Daily Mail" susţin că unele mâncăruri vor putea fi ţinute în spaţii normale, şi nu în frigider.

Microbiologul  Dan O'Sullivan, cel care a descoperit conservantul, susţine că bacteria „este mult mai bună decât orice altceva". „Nu distrugem componenta nutrientă pentru că nu adăugăm un chimical, ci un ingredient natural." Cercetătorii sunt deja în discuţii cu producătorii din industria alimentară, iar primele preparate cu termen de valabilitate prelungit sau nelimitat ar putea apărea peste trei ani.

Airbaguri pentru telefoanele mobile

În domeniul telefoniei, gigantul online Amazon a anunţat că lucrează la un airbag pentru mobile. Şeful companiei, Jeff Bezos, afirmă că telefoanele ar putea fi protejate împotriva căderilor de mici arcuri sau de un jet de aer care va schimba direcţia telefonului în cădere, protejând ecranul.  Tehnologia ar putea fi aplicată doar dacă în interiorul telefoanelor ar fi montaţi senzori care ar semnala airbagurilor faptul că telefonul este în cădere. Un radar şi un laser ar putea fi, de asemenea, folosite pentru a măsura distanţa, semnalând momentul în care dispozitivul de siguranţă poate fi activat. „Sunt câteva miliarde de telefoane mobile pe planetă, iar reparaţiile pentru fiecare costă în jur de 17 euro. Astfel, anual se consumă miliarde de euro pe reparaţii", mai spune Jeff Bezos.

50 de gigabiţi într-o bucată de sticlă

Cercetătorii de la Universitatea din Southampton (Marea Britanie) au dezvoltat un nou tip de memorie fizică pentru datele digitale: cristale de memorie, asemănătoare celor folosite în seria de filme „Superman". Cercetătorii au folosit raze laser pentru a modifica bucăţi de sticlă. Aceştia spun că sticla specială va putea stoca mai multă informaţie decât hard diskurile obişnuite şi are o rezistenţă mai mare împotriva supraîncălzirii sau zgârieturilor. Momentan, bucăţile de sticlă, de dimensiunea unui ecran de telefon mobil, pot stoca până la 50 de gigabiţi de informaţie şi rezistă la temperaturi de aproape 1.000 de grade Celsius. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite