Înotul, un sport eficient şi nu foarte costisitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înotul, un sport eficient şi nu foarte costisitor
Înotul, un sport eficient şi nu foarte costisitor

Casca şi ochelarii reduc riscurile ce apar la practicarea acestui sport. Înotul este un sport excelent pentru cei care vor să-şi îmbunătăţească starea de sănătate sau să-şi remodeleze corpul.

Vara ne gândim mai des la înot pentru că îl asociem adesea cu o baie răcoritoare, binevenită pe timp de caniculă. Numai că înotul este un sport care poate fi practicat în orice anotimp, atât de adulţi, cât şi de copii. Chiar şi de cei de vârste fragede, de doi-trei ani. Antrenează toate grupele de muşchi, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi este relaxant.

După o zi obositoare la serviciu, o jumătate de oră de înot la un bazin poate fi soluţia ideală pentru revigorare şi deconectare. În plus, echipamentul necesar nu este costisitor. Dacă vreţi să practicaţi acest sport, trebuie să vă înarmaţi, pe lângă costumul de baie, cu o pereche de ochelari de protecţie, o cască şi eventual cu dopuri pentru urechi. Pentru aceste accesorii trebuie să scoateţi din buzunar în medie 80 de lei.

Casca şi ochelarii, accesorii necesare

Cei care cred că pot să înoate liniştiţi într-un bazin fără ochelari speciali ar trebui să se gândească de două ori, spun antrenorii. La piscină vin foarte multe persoane amatoare de acest sport, astfel că fără acest accesoriu rişti să ai de suferit din cauza stropilor de apă făcuţi de cei care înoată pe lângă tine.

Reprezentanţii magazinelor de articole de sport spun că ochelarii de apă recomandaţi celor care vor să înoate trebuie să fie flexibili. Este de preferat ca legăturile să fie din silicon, iar lentilele să fie tratate împotriva aburirii. Deşi la prima vedere casca de înot poate părea inutilă, nu ar trebui trecută cu vederea mai ales de doamnele şi domnişoarele care au părul mai lung.

Pe lângă faptul că scapă de problemele legate de uscarea părului după ce ies din bazin, purtarea unei astfel de căşti le permite să nu fie deranjate de şuviţele ude şi rebele în timp ce înoată. Dacă vreţi să vă protejaţi timpanele de apă, puteţi să folosiţi şi dopuri pentru urechi.Antrenorii de înot spun că pasionaţii pot folosi şi labe pentru înot, recomandate în special pentru exerciţii de forţă şi viteză ale picioarelor. În ceea ce priveşte costumul de baie, recomandările se îndreaptă în special către doamne. Este indicat ca acesta să fie întreg pentru a nu avea surprize neplăcute din cauza exerciţiul fizic din bazin.

Sfaturi pentru începători

Dar dacă nu ştiţi să înotaţi şi vreţi să învăţaţi, situaţia se schimbă. Aveţi nevoie numai de un costum de baie, cască, papuci şi prosop. De materialul didactic se ocupă clubul sportiv la care apelaţi. „Pentru o persoană neiniţiată, care vine la un curs de înot, ochelarii sunt opţionali. Casca este obligatorie pentru igienă. Labele pentru înot se folosesc mai puţin la iniţiere. Sunt folositoare pentru cei care fac cursuri pentru avansaţi. Cu ajutorul lor se pot face corectări ale mişcării picioarelor”, a explicat Flavia Bădiţă, antrenor la Energy Club Înot.

Antrenori pentru copii

Pentru copii este important să alegeţi un club de înot cu antrenori cu experienţă. Copiii trebuie supravegheaţi în permanenţă. O şedinţă de înot pentru cei mici, cu timp nelimitat, costă aproximativ 30 de lei. Specialiştii spun că ei trebuie îndrumaţi către acest sport de la o vârstă fragedă.

500 de lei costă, în medie, la cluburile specializate, un curs de înot pentru începătorii adulţi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite