Îngerii nu pot să zboare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În picturile lui Giotto, îngerii sunt desenaţi cu o singură aripă rigidă, cu care ar putea plana
În picturile lui Giotto, îngerii sunt desenaţi cu o singură aripă rigidă, cu care ar putea plana

Un biolog britanic a analizat picturile religioase şi a ajuns la concluzia că îngerii care-l înconjoară pe Mântuitor nu sunt construiţi corect anatomic pentru a putea zbura, scrie „The Daily Telegraph“.

Profesorul Roger Wotton, de la University College din Londra, a comparat fiziologia păsărilor cu cea a creaturilor mitice din operele de artă şi a demonstrat că îngerii cu aripi ca de pasăre n-au cum să zboare.

„Chiar dacă le-ar folosi pentru a plana, ar avea nevoie de vânt puternic pentru a-şi lua zborul, atât de puternic încât i-ar spulbera pur şi simplu şi aripile nu le-ar mai fi de folos", explică biologul. Doar în picturile artistului italian Giotto di Bondone îngerii sunt desenaţi cu o singură aripă rigidă, cu care ar putea plana, ceea ce nu explică însă cum ar putea s-o controleze. Cele mai recente studii arată că strămoşii păsărilor aveau antebraţe, care s-au transformat în aripi şi au modificat întreaga structură a corpului.

Dar îngerii din picturi sunt copii dolofani cu aripi minuscule, cărora le lipsesc muşchii puternici folosiţi de păsări pentru a zbura. Profesorul Wotton explică însă că existenţa acestor personaje spune multe despre relaţia dintre credinţă şi realitate: „Îngerii sunt simboluri religioase foarte puternice. Asemănarea cu oamenii le sporeşte puterea de a fascina, iar prezenţa aripilor demonstrează că sunt mai mult decât umani. Ei transmit mesaje la Ceruri, deci trebuie să zboare."

Fascinaţia pentru aceste creaturi imaginare este atât de puternică încât un sondaj realizat anul trecut a demonstrat că majoritatea americanilor - 68% din cei 36.000 de adulţi intervievaţi - cred în existenţa lor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite