Informaţii băgate pe gât

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meniul zilnic al comunicării devine tot mai bogat, iar consumatorii de media învaţă să se apere. Informaţia, sub formă de ştiri, divertisment, publicitate sau mesaje de la colegi şi prieteni te găseşte oriunde-ai fi: acasă, pe stradă, în maşină, la birou sau chiar în cabina de duş.

Comunicarea a crescut odată cu tehnologia, ceea ce a dat naşteri la temeri, condamnări şi teorii apocaliptice din partea celor care au studiat fenomenul, dar şi la o evoluţie a societăţii, care a reuşit mereu să se adapteze.

Manipulare sau influenţă?

Totuşi, fluxul de informaţii despre produse care mai de care mai noi şi mai avantajoase din reclamele care spun că devenim mai buni, mai frumoşi, mai inteligenţi dacă le cumpărăm, poate avea ca efect manipularea consumatorilor, explică psihoterapeutul Gabriel Dinu.

„În mintea oamenilor se poate forma ideea că sunt valoroşi sau respectaţi doar dacă achiziţionează un anumit produs sau serviciu. Dacă nu îşi permit acele lucruri, pot dezvolta stări serioase de depresie sau furie.“

Sociologul Valentina Marinescu nu este de acord cu teoria manipulării. „Este ca şi cum m-ai face prost în faţă. Nu mă simt manipulată. Pot să fiu influenţată şi decid acest lucru”.

În opinia sociologului, excesul de informaţie ne face pasivi, „mai dispuşi să vedem lumea prin intermediul presei, deci mai puţin critici, pentru că înghiţim mereu acelaşi meniu”.

Dă dependenţă sau duce la depresii

Numărul mare de evenimente negative mediatizate, care au „un grad sporit de spectaculozitate sau dramatism” şi domină programele de ştiri ale televiziunilor generaliste, după cum arată studiul „Un om a muşcat o ştire II”, realizat în 2008 de Media Monitoring Agency (MMA), are şi efecte perverse.

„Pentru o persoană care are deja un sistem cognitiv în care predomină gândirea negativă, aflarea acestor informaţii îi pot întreţine sau întări acel mod de gândire care îi provoacă nelinişte, anxietate, teamă, panică”, explică psihoterapeutul Gabriel Dinu.

De asemenea, omniprezenţa informaţiei îi poate face pe unii oameni să devină dependenţi, să creadă că mereu se poate întâmpla ceva important şi să nu se poată relaxa sau detaşa, fiind convinşi că, dacă vor scăpa vreo informaţie, vor rămâne în urmă şi vor avea de suferit, mai spune psihoterapeutul.

Mai multă viteză,mai puţin timp

În opinia lui Marinescu, bombardamentul informaţional se traduce, probabil, şi prin „incapacitatea noastră de a mai duce până la capăt un proiect pe termen lung, pentru că informaţia schimbă dimensiunea de timp şi presupune o schimbare mai rapidă în planurile de viaţă”.

Directorul MMA, Mircea Toma, spune însă că, în România, „mai este loc de expunere” la bombardamentul informaţional, pentru că principalul său vehicul, internetul, este în întârziere faţă de alte ţări.

Deşi internetul a înregistrat, în acest an, în România, cea mai mare rată de creştere din Europa, doar 30 la sută din români aveau acces la internet, în timp ce media în ţările UE este de 60 la sută, potrivit Eurostat.

Tehnici de supravieţuire

Sociologii spun că, pentru mulţi dintre noi, a devenit aproape imposibil să ne imaginăm viaţa fără Messenger, fără publicitate, fără telefon mobil sau fără televiziune 24 de ore din 24. Drept urmare, cercetătorii de la Xerox Corporation au făcut o listă prin care să-i ajute pe angajaţi să facă faţă bombardamentului informaţional în anul care vine.

1 Respiră. Poate suna simplu, dar nu toată lumea îşi face timp pentru asta. Aşa că programează-ţi pauze în timpul programului zilnic. Chiar şi câteva minute departe de birou ajută la productivitate, ce să mai spunem de un pui de somn.

2
Simplifică-ţi programul. Încearcă să-ţi programezi întâlnirile în anumite zile pentru ca în restul să poţi procesa informaţia.

3 Fă-ţi curat pe birou şi în computer. Aşază totul pe categorii, păstrează doar ceea ce este important şi renunţă chiar şi la foldere întregi.

4 Foloseşte RSS-ul. Abonează-te la un RSS feed sau la mai multe, pentru a primi informaţia de pe site-urile care te interesează într-un singur loc.

5 Fă-ţi un aliat din mobilitate. Foloseşte conexiunea la internet pe telefonul mobil pentru a-ţi verifica e-mailul pe tot parcursul zilei, şi când nu eşti la birou. Te va ajunta să anticipezi şi să rezolvi proiectele mici imediat ce apar, în loc să le laşi să se aglomereze în e-mail.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite