Infertilitatea bărbaţilor, cauzată de o genă nefuncţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O genă responsabilă cu transmiterea materialului genetic în timpul fertilizării ovulului ar putea fi cauza infertilităţii masculine. Activitatea acestei gene poate fi crucială pentru buna

O genă responsabilă cu transmiterea materialului genetic în timpul fertilizării ovulului ar putea fi cauza infertilităţii masculine. Activitatea acestei gene poate fi crucială pentru buna funcţionare a sistemului reproducător masculin.

Gena în cauză poate explica de ce unii bărbaţi sunt infertili, în timp ce alţii au o activitate reproducătoare normală, explică cercetătorii americani de la Universitatea Carolina de Nord.

Studiile de laborator, efectuate pe cobai, au arătat că animalele cărora le lipsea această genă aveau o producţie de spermatozoizi cu mult mai scăzută şi de o mai proastă calitate, prezentând inclusiv semne ale infertilităţii.

"Această genă asigură o bună activitate reproducătoare, de aceea ar putea reprezenta un potenţial uriaş dacă va fi folosită în noi tratamente de fertilitate", a explicat Yi Zhang, profesor de biochimie şi biofizică la Universitatea Carolina de Nord. Aproximativ unul din şase cupluri din Statele Unite are probleme în conceperea unui copil, anunţă un studiu al Institutului Naţional de Sănătate.

În 30-40 la sută din cele 2,6 milioane de cupluri, bărbatul este cel infertil. Studiul profesorului Zhang arată că majoritatea cobailor nu prezintă gena responsabilă cu acumularea ADN-ului în materialul reproducător mas-
culin, pentru o fecundare eficientă a ovulului.

"Gena în cauză este foarte importantă pentru controlarea activităţii celorlalte gene, responsabile cu compactarea materialului genetic", a explicat dr. Zhang. Acesta a afirmat că mai este nevoie de studii suplimentare pentru a se determina cu exactitate dacă aceeaşi genă produce infertilitate şi în cazul bărbaţilor.

"Primul lucru care trebuie făcut este să stabilim în ce măsură oamenii prezintă mutaţii ale acestei gene", a afirmat Zhang, acesta intenţionând să continue studiul început pe cobai şi pe oameni. În ultimul caz, această acoperire ar putea facilita apariţia unui tratament care să compenseze mutaţiile survenite la această genă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite