Închisoarea ecologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un penitenciar din SUA a reuşit să-şi înjumătăţească consumul de energie prin folosirea unor sisteme ecologice de iluminat, încălzire şi ventilaţie.

Departamentul de Corecţie al statului Washington a primit în această săptămână cea mai importantă distincţie de mediu din America de Nord, acordată de US Green Building Council. Câş­tigătoare este închisoarea Coyote Ridge, un complex cu 21 de clădiri care, de la extinderea din 2008, foloseşte în fiecare an cu aproximativ 21.000 de metri cubi mai puţină apă decât penitenciarele tradiţionale şi economiseşte 370.000 de dolari, scrie „The Independent".

Panourile solare asigură lumină naturală pe coridoarele închisorii, programul de reciclare a deşeurilor a redus la jumătate cantitatea de gunoi produsă, iar sistemul de ventilaţie şi boilerele eficiente au înjumătăţit cantitatea de energie consumată.

„The Independent" se întreabă însă dacă se justifică investiţia de 230 de milioane de dolari prin care Coyote Ridge a devenit o închisoare ecologică. Arhitectul britanic Will Alsop spunea, în 2007:

„Pedeapsa este că sunt izolaţi de societate. Nimeni nu contestă asta, nici măcar deţinuţii. Dar sunt pedepsiţi mai rău decât atât. De ce nu pot avea un duş în celulă?", se întreba arhitectul care a prezentat, în acelaşi an, alte penitenciare cu un confort sporit al celor încarceraţi.

Potrivit unuia dintre autorii volumului „Prison Design", o închisoare poate funcţiona doar dacă păstrează proporţia între măsurile de securitate şi atmosfera umană, pentru a reduce agresivitatea, conflictele cu personalul şi a economisi astfel banii contribuabililor.

2.200 de deţinuţi sunt închişi la Coyote Ridge Corrections Centre, cel mai „verde" penitenciar din SUA.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite