Încălzirea globală, frânată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infografie
Infografie

În ultimul deceniu, temperatura la nivel planetar a crescut mai puţin decât se anticipa. Conferinţa care începe azi la Cancun, în Mexic, se axează pe reducerea emisiilor cu efect de seră şi pe menţinerea încălzirii planetare sub două grade Celsius.

În ultimii 10 ani, Planeta s-a încălzit cu o rată mai mică decât cea estimată, spun oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru studierea climei, Met Office, din Marea Britanie. Raportul Institutului, publicat în ajunul conferinţei de la Cancun, arată că în perioada 1970-2000 creşterea temperaturii globale a fost de 0,16 grade Celsius per deceniu. În ultimii zece ani însă, aceasta s-a situat între 0,05 şi 0,13 grade Celsius, în funcţie de tipul de măsurare. Specialistul în climatologie Vicky Pope de la Met ­Office a afirmat că există o serie de explicaţii privind frânarea încălzirii globale în ultimii 10 ani, notează publicaţia „The ­Guar­dian".

Variaţiile naturale în sistemul climatic determină o astfel de încetinire la fiecare 8 decenii, chiar şi atunci când tendinţa este de încălzire. De asemenea, în acest proces sunt implicaţi şi factori precum schimbările în activitatea solară, creşterea cantităţii de vapori de apă din atmosferă şi de particule rezultate din arderea combustibililor tradiţionali şi a lemnului în Asia.

Cu toate acestea, anul 2010 are toate şansele să fie declarat cel mai cald de până acum. Potrivit specialiştilor, temperaturile medii înregistrate în anul în curs sunt cu 0,5 grade Celsius peste cele din perioada 1961-1990. Deşi recunosc că până la verdictul final trebuie înregistrate temperaturile până la sfârşitul anului, meteorologii afirmă că sunt slabe şanse să asistăm la o răsturnare de situaţie. 

s
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite