Încălzire sau răcire globală?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: AFP
Foto: AFP

Michael Le Page susţine că e absolut normal să analizăm de ce, dacă planeta se încălzeşte, o mulţime de state s-au confruntat în această iarnă cu cel mai aprig frig din ultima jumătate de secol.

STUDIUL INTEGRAL

„Am o singură întrebare pentru cei care sunt ferm convinşi că gerul din această iarnă este dovada faptului că încălzirea globală este o mare minciună: cu prilejul unei alte veri fierbinţi sau a unei ierni prea blânde veţi accepta din nou în mod public o încălzire a climei?"

Aşa îşi începe celebrul editorialist Michael Le Page articolul din revista „New Scientist". Din punctul său de vedere, un du-te-vino în ceea ce priveşte temperaturile extreme nu demonstrează absolut nimic.

„Planeta se încălzeşte"

Jurnalistul susţine că în ultimile decade, aerul rece a rămas blocat în zona arctică în anotimpul rece, din cauza curenţilor din jurul Polului Nord. 

Iarna aceasta, vârtejul de curenţi a fost mai slab, iar aerul rece s-a răspândit pe o suprafaţă mult prea mare înspre sud. Prin urmare, regiuni întregi ca Florida (SUA), China sau Marea Britanie au suferit de pe urma gerului. În orice caz, Oceanul Arctic, Groenlanda, o mare parte din zona Mării Mediterane şi sudul Asiei au avut o climă mai caldă decât în mod normal.

Concluzia lui Le Page este că iarna din emisfera nordică nu este neapărat mult mai rece decât în alţi ani, cât valul de căldură este distribuit în mod diferit. „Temperatura medie anuală a planetei în timpul lunii ianuarie ar putea fi una dintre cele mai mari înregistrate vreodată", mai spune editorialistul.

Climatologul român Roxana Bojariu susţine că de la an la an există fluctuaţii sensibile în temperatura medie globală, dar dacă analizăm un interval de timp de cel puţin 30 de ani, vom identifica tendinţa clară de încălzire a planetei.

Căderile masive de zăpadă şi temperaturile neobişnuit de mici din această iarnă indică felul în care încălzirea globală a întrerupt vechile tipare climatice de pe Terra, mai arată un studiu  recent al National Wildlife Federation din SUA. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite