În comă, dar conştient, timp de 23 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat care a fost victima unui accident de maşină a stat în comă timp de 23 de ani, dar a fost conştient în toată această perioadă. Pacientul a paralizat total în urma evenimentului tragic şi nu a putut să-i avertizeze pe medici că aude tot ce se întâmplă în jurul său.

Belgianul Rom Houben, în vârstă de 46 de ani, a rămas paralizat total după un accident de maşină din 1983. Timp de 23 de ani, bărbatul a fost diagnosticat de către medici ca fiind în stare vegetativă.

El, de fapt, a fost conştient în toată această perioadă, auzea şi înţelegea conversaţiile din jur, însă nu a putut să transmită acest lucru, pentru că era paralizat total, informează „The Daily Mail".

„M-am visat departe, am ţipat, dar nu era nimeni în jur", a declarat Houben. Bărbatul a fost supus unei serii de teste, înainte ca medicii să concluzioneze că nu există nicio şansă să fie conştient.

S-a născut a doua oară

În urmă cu trei ani, la o reevaluare, cu ajutorul noilor tehnologii, s-a descoperit că, deşi corpul său este în stare vegetativă, creierul funcţionează aproape complet normal. Terapia prescrisă de atunci i-a permis pacientului să transmită mesaje printr-un ecran special.

„Nu voi uita niciodată ziua în care au descoperit ce mi se întâmplase, a fost ca o a doua naştere. Vreau să citesc, să comunic cu prietenii mei prin computer şi să mă bucur de viaţă", a declarat el. Însă şansele ca Houben să părăsească spitalul sunt aproape zero. Totuşi, pe lângă posibilitatea de a transmite mesaje pe ecran, el are deasupra patului un dispozitiv special care-i permite să citească în timp ce stă întins.

Cazul său a fost dezvăluit publicităţii într-o lucrare ştiinţifică lansată de medicul Steven Laureys, expert în neurologie la Liege University Hospital, cel care a descoperit că Houben era conştient. Medicul spune că pacientul a fost salvat de noile descoperiri tehnologice şi susţine că există multe astfel de cazuri de comă falsă în toată lumea.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite