Îmbodobitul bradului, tradiţie la români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pomul de Crăciun
Pomul de Crăciun

Peste 85% din români păstrează obiceiul de a decora bradul. Bradul natural rămâne în topul preferinţelor, însă cel artificial este din ce în ce mai căutat, conform unui studiu realizat de IRES.

Nici în an de criză românii nu renunţă la împodobitul pomului de Crăciun. Potrivit unui studiu IRES realizat pentru TVR Cluj, doar 10,8 % din respondenţi nu se vor bucura de tradiţie şi anul acesta. Din cei mai bine de 85% care vor orna pomul de Crăciun, 50,5% aleg unul natural, iar 41,4%, un brad artificial. Numărul celor care aleg varianta din urmă este cu aproximativ 5% mai mare în comparaţie cu studiile din 2009.
Varianta ecologică, a bradului în ghiveci, nu a prins încă la noi. Doar 2,3% din respondenţi aleg un astfel de brad care poate fi replantat, în timp ce 3,5% îl împodobesc pe cel din curtea casei. La capitolul ornamente, doar 22,6% din cei care au participat la studiu au spus că ţin cont de tendinţe şi de sfaturile designerilor în domeniu.

Decoraţiuni colorate

Peste 76% nu se preocupă de tendinţe şi îşi împodobesc bradul cum vor ei. Şi la culoarea ornamentelor, preferinţele sunt împărţite: 37,7% din subiecţi aleg roşu, 17,3% preferă o combinaţie de culori şi 10% optează pentru alb. Albastrul şi argintiul sunt preferate de aproximativ 7,4% din respondenţi, iar auriul şi verdele de 4%. 3,8% au răspuns că nu au preferinţe în  privinţa culorii decoraţiunilor.

Potrivit aceluiaşi studiu, aproape 4% din români consideră împodobitul bradului drept cea mai frumoasă tradiţie de Crăciun. Mai mult, pentru 12% împodobitul bradului a fost primul lucru care le-a trecut prin minte în momentul în care au fost întrebaţi care sunt tradiţiile pe care le mai păstrează. Studiul IRES a fost realizat în perioada 13-15 decembrie, pe un eşantion naţional de 1.178 de persoane. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite