Iertată că şi-a ajutat fiica să moară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii au decis că englezoaica judecată pentru crimă după ce şi-a ucis fiica grav bolnavă nu va ispăşi nicio pedeapsă. În decembrie 2008, o fostă asistentă din Marea Britanie i-a dat o doză letală de morfină şi un cocktail de pastile fiicei sale, pentru a-i curma suferinţa produsă de o boală incurabilă.

Kay Gilderdale (55 de ani), din Wadhurst, East Sussex, a plâns când juraţii au găsit-o nevinovată în cazul tentativei de omor de care a fost acuzată. Apropiaţii şi rudele aflate în sala de tribunal au aplaudat la auzul veştii, relatează cotidianul „The Daily Mail".

Femeia a trecut printr-un proces urmărit cu sufletul la gură de către britanici, după ce a pus capăt suferinţei fiicei sale, Lynn, în vârstă de 31 de ani, care s-a luptat cu o boală incurabilă timp de 17 ani.

„Mi s-a frânt inima când am văzut-o cum moare", a declarat englezoaica, fostă asistentă medicală, în timpul procesului. Mama fetei a negat acuzaţia de crimă cu premeditare, însă a recunoscut-o pe cea de înlesnire şi ajutor la sinucidere.

Femeia i-a dat fiicei sale, Lynn Gilderdale, două seringi ce conţineau importante cantităţi de morfină, pe care fata şi le-a injectat. Când şi-a dat seama că nu este suficient pentru a-i curma suferinţa, mama i-a administrat mai multe pastile şi i-a injectat trei seringi cu aer.

Fata suferea de o boală teribilă care i-a provocat retard mintal, a ţinut-o de la 14 ani la pat şi a făcut-o să nu mai poată înghiţi, ajungând să se hrănească printr-un tub. Cazul a fost considerat tentativă de omor deoarece nu exista certitudinea că medicamentele administrate de mamă au fost cele care au omorât-o pe Lynn.

Controverse asupra sinuciderii asistate

image

Lynn suferea de la 14 ani de o boală incurabilă

Cazul ajunge în instanţă la doar trei luni după ce Parchetul britanic a clarificat prevederile legii privind sinuciderea asistată. În deschiderea şedinţei de judecată, Sally Howes, reprezentantul acuzării, le-a spus juraţilor că sarcina lor nu este să judece motivele sau morala de care a ţinut cont Kay Gilderdale şi nici să manifeste simpatii. „Trebuie să decideţi dacă acţiunile au fost sau nu în afara legii", a spus Howes.

Din prezentarea cazului a reieşit că tânăra s-a îmbolnăvit la vârsta de 14 ani, când a rămas la pat şi şi-a pierdut capacitatea de deglutiţie. Pe măsură ce starea ei s-a înrăutăţit, a pierdut încrederea în medici şi a devenit dependentă de ajutorul oferit de mama ei sau de alte persoane care aveau grijă de ea.

În timpul procesului a ieşit la iveală şi informaţia potrivit căreia Lynn a încercat fără succes să se sinucidă în urmă cu trei ani şi s-a aflat în registrele clinicii elveţiene Dignitas, care se ocupă cu sinuciderea asistată.

Filmul evenimentelor

În dimineaţa de 3 decembrie 2008, tânăra Gilderdale, aflată acasă, în patul ei, şi-a strigat mama şi i-a spus că nu i-a făcut destulă morfină. Cele două au vorbit apoi timp de o oră, fata insistând că a venit vremea „să plece". Mama ei a contrazis-o, dar, în jurul orei 3.00, Kay Gilderdale i-a dat fetei două seringi cu morfină, pe care aceasta şi le-a injectat singură.

„Kay a simţit că nu a fost suficient pentru ca Lynn să se sinucidă", a spus procurorul Howes în timpul procesului. El a arătat că în jurul orei 6.00 mama fetei a pisat mai multe pastile şi le-a introdus în tubul prin care fiica ei se hrănea.

A doua zi dimineaţă i-a dat fiicei ei încă două sau trei seringi de morfină şi apoi i-a injectat trei seringi cu aer. Procurorul a mai declarat că femeia a telefonat apoi organizaţiei care promovează sinuciderea asistată, Exit, pentru alte sfaturi, după care i-a mai dat fetei opt pastile. La ora 7.10 în acea dimineaţă, tânăra a murit, fără a lăsa un bilet de adio.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite