Ieftin pe cont propriu, comod prin agenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bombardaţi de oferte, turiştii se gândesc cum să iasă mai ieftin: pe cont propriu sau prin agenţie. Tinerii aleg din ce în ce mai mult rezervările pe internet, fără sfatul unui consultant, pentru oraşe europene. Agenţiile au „plaja“ lor bine stabilită: turismul de masă şi destinaţiile exotice.

Ani la rând, Maria A. (32 de ani) nu a vrut să audă de turism pe cont propriu, iar noţiunea de early-booking îi era relativ străină. Mărturiseşte că, pentru ea, orice vacanţă era o chestiune „relativ scumpă", ce trebuia planificată cam pe la începutul verii. Şi, obligatoriu, printr-o agenţie de turism. Acum s-a împrietenit şi cu turismul pe cont propriu.

A văzut singură care sunt avantajele. Ce a făcut-o să-şi schimbe atitudinea? „M-a convins o prietenă. Anul trecut, când a cumpărat bilete de avion pentru luna iulie încă de prin martie. Le-a găsit la ofertă, la o companie de linie. Destinaţia: Barcelona, Spania. Apoi, a început să caute pe site-uri hoteluri. Şi a găsit o ofertă foarte convenabilă la un hotel de trei stele", povesteşte Maria. „Per total, pentru transport şi cazare de şapte nopţi, costul a fost de numai 350 de euro de persoană", mai spune aceasta. „La început, eu am fost foarte reticentă. Obişnuită cu rezervări prin agenţie, cu însoţitor de grup şi, automat, o persoană pe care s-o tragi la răspundere dacă nu-ţi convine ceva, mi-a venit greu să cred că poate fi mai bine pe cont propriu."

Numai că experienţa i-a dovedit că şi acest tip de turism poate fi sigur. „Dacă intri pe site-uri dedicate şi cauţi informaţii despre hotel şi vezi care sunt părerile turiştilor care au fost acolo, poţi să-ţi formezi o imagine de ansamblu. E adevărat că nu durează cinci minute", spune Maria. „Recunosc, înainte de asta, trebuie să găseşti un hotel la un preţ acceptabil, iar acest lucur nu e tocmai uşor", mai afirmă Maria.

Mai mulţi bani de buzunar

A fost încântată de varianta turismului pe cont propriu pentru că, în acest mod, a reuşit să aibă o sumă mai mare de cheltuială în vacanţă decât ar fi avut în condiţiile în care apela la o agenţie.Acum este decisă să repete experimentul. „Vreau să merg într-o excursie de trei, maximum cinci zile la Roma. Pentru că n-am găsit nicio promoţie pe ruta asta la companii aeriene de linie, voi alege o companie low-cost. Şi asta va fi o premieră pentru mine, dar merită. Iar hotelul îl caut din timp", îşi împărtăşeşte ea planurile.

S-a învăţat să treacă uşor peste micile inconveniente, cum ar fi faptul că nu are asigurat transferul de la aeroport la hotel. „Dacă intri pe site-uri găseşti şi variantele de transport şi poţi verifica şi cât costă taxiul", spune femeia. Cât despre ghid, o hartă şi câteva indicaţii date de cei de la recepţia hotelului îi sunt de-ajuns.

Plasa de siguranţă

Spre deosebire de Maria, Gabriel nu vrea decât pachete de la agenţie. Eventual rezervate din timp, să mai prindă o reducere. „Eu am un copil de 10 ani, nu-mi permit să fac experimente", spune bărbatul în vârstă de 35 de ani. „Ideea de turism pe cont propriu mi se pare bună, mai ales dacă îţi cumperi excursia «pe componente». Ieşi bine ca preţ. Dar îţi asumi nişte riscuri. Am prieteni care practică asta. Uneori, nimeresc excelent, alteori regretă că au ales varianta asta", mai spune Gabriel.  Acum se gândeşte să facă rezervări pentru la vară, în august, într-o insulă din Grecia. Analizează ofertele agenţiilor, dar nu s-a hotărât. „Aş vrea să profit de early-booking. Măcar aşa să pot face o mică economie", mai spune Gabriel.

Rezervări  pe internet

Traian Bădulescu, consultant în turism, susţine că, deşi în ultima vreme din ce în ce mai mulţi tineri aleg să-şi rezerve singuri vacanţa, pe internet, agenţiile nu vor rămâne fără clienţi. „Agenţiile sunt căutate pentru turismul de masă - pentru destinaţii precum Bulgaria, Turcia sau Grecia - pentru că turistul nu are altă variantă. Pe aceste destinaţii, agenţia organizează curse charter şi nu există curse aeriene de linie", spune Bădulescu. În cazul oraşelor europene, rezervările pe cont propriu pot aduce preţuri mult mai bune decât prin agenţie.

„Hotelurile au propria lor politică de early-booking, pe care o afişează pe site-uri de rezervări de cazare precum booking.com. Pe astfel de portaluri poţi să cumperi mult mai ieftin decât la agenţie sejururi de două-trei stele", mai spune specialistul.

În schimb, hotelurile mari, de patru sau de cinci stele, dau preţuri mult mai bune agenţiilor şi le rezervă de multe ori peste 50% din capacitate acestora", adaugă Bădulescu. În privinţa unităţilor de cazare, pentru turism intern, la vile şi la pensiuni se rezervă mai mult pe internet sau direct prin telefon, fără agenţie, în timp ce pentru hoteluri românii apelează la serviciile specializate ale agenţilor.

„Tendinţa în acest moment nu este neapărat vacanţa pe cont propriu, ci rezervarea pe internet. În România, cele mai multe plăţi online cu cardul pe internet sunt în acest moment pentru rezervările de zboruri. În acest context, foarte multe agenţii îşi mută şi ele serviciile online", afirmă Traian Bădulescu.

Avantaje şi dezavantaje

Chiar dacă presupun de multe ori costuri mai mici, vacanţele pe cont propriu au şi foarte multe riscuri. Specialiştii în turism nu le recomandă acest tip de concediu familiştilor sau celor care vor o vacanţă relaxantă. „Tinerii care nu apelează la un consultant pot risca să nu aleagă un hotel bun sau să intervină întârzieri la zbor", explică Traian Bădulescu. În cazul unui pachet turistic rezervat prin operatori de turism, agenţia are obligaţia să găsească o soluţie dacă hotelul nu este la standardele prezentate în ofertă sau dacă apar probleme cu zborul.

Preţul crescut al pachetelor turistice în cazul celor prin agenţie se datorează şi faptului că au inclus transportul de la aeroport la hotel sau servicii de ghid turistic. Pentru cei care nu au o problemă în a-şi căra bagajul cu autobuzul sau cu taxiul până la hotel sau de a se descurca cu vizitatul pe cont propriu, aceste costuri sunt însă prea mari. De multe ori, aceştia pot scuti până la 40% din preţul pachetului turistic, dar sunt obligaţi să renunţe la comoditate.

Fără comision

Serviciile agenţiilor de turism nu sunt taxate în România. Deşi în alte ţări europene agenţii de turism percep comisioane pentru rezervare, la noi aceştia îţi pot căuta cele mai bune oferte fără a fi obligat să rezervi şi fără a plăti nimic pentru acest serviciu.

Cum rezervi singur

Pentru a găsi bilete de avion avantajoase, dar şi pentru a găsi o cazare ieftină trebuie să cauţi cel târziu din luna februarie pentru iulie sau august. În această perioadă, reducerile sunt de aproximativ 30-40%, spun specialiştii în turism. Biletele de avion se pot rezerva direct de pe site-urile operatorilor aerieni, iar pentru cazare există portaluri precum booking.com sau easytobook.com care au oferte early-booking pentru unităţi de cazare din întreaga lume. Este bine să consulţi site-uri şi forumuri care oferă informaţii reale despre serviciile hotelurilor, din experienţa turiştilor.

"Hotelurile au propria lor politică de early-booking, pe care o afişează pe site-uri de rezervări."
Traian Bădulescu consultant în turism

S-a dat startul la early-booking

image

15%din turiştii români aleg ofertele early-booking pentru concediul de vară.

Începutul lui februarie este în fiecare an data la care agenţiile încep să se întreacă în oferte turistice pentru la vară. Rezervate din timp, acestea au preţuri reduse cu până la 35%, faţă de cele afişat epeste câteva luni. „Aceste pachete trebuie achitate până prin aprilie, pentru ca turistul să poată profita de reducere. Există însă şi early-booking în trepte -0 pentru cei care achită în perioada februarie-martie, reducere de 30%, martie - aprilie, 20% şi tot aşa", explică Traian Bădulescu. Aproximativ 15% din români îşi vor rezerva anul acesta pachete turistice prin intermediul ofertelor early-booking, adaugă el. Faţă de anii trecuţi se înregistrează o creştere. În 2009, doar 7% din turiştii români au profitat de ofertele afişate încă din februarie, iar în 2010, 10%.

Destinaţii: Bulgaria, Turcia şi Grecia

În privinţa destinaţiilor externe care vor fi preferate în această vară de români, vor rămâne în top Bulgaria, Turcia şi Grecia. Pachetele turistice pentru staţiunile din aceste ţări sunt mai ieftine decât cele pentru destinaţii exotice sau pentru capitale europene. Unele agenţii au afişat deja şi oferte pentru Egipt sau Tunisia, zone cu turbulenţe de stradă şi politice. „Nu le recomandăm turiştilor să aleagă aceste destinaţii în acest moment, mai ales că nu ştim cum vor evolua lucrurile până la vară", spun reprezentanţii mai multor agenţii de turism. Egipt şi Tunisia au fost anul trecut unele dintre cele mai căutate destinaţii.

Înscrieri timpurii pe litoral

Şi anul acesta, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) va demara campania de înscrieri timpurii, adică oferte turistice cu preţuri reduse pentru litoralul românesc. În cazul sejururilor achitate până la 31 martie, vacanţele sunt mai ieftine cu până la o treime. „O excursie la vară este mai ieftină cu 20%, 25% şi chiar 30%, dacă îţi achiţi din timp sejurul. Anul trecut erau reduceri de 15-20 de procente. Noutatea din acest an este că reducerile se vor face şi în staţiunile montane, balneare, în Delta Dunării şi în zonele de agroturism", afirmă Adrian Voican, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism Sud Muntenia. Dacă în vârf de sezon un sejur de şase zile la un hotel de patru stele de pe litoral costă 2.200 de lei, turiştii care achită până la 31 martie plătesc, spre exemplu, 2.000 de lei.  În 2010, aproximativ 50.000 de turişti au accesat programul. ; A contribuit Roxana Glăvan

Concedii decalate

Anul trecut, aproximativ 19% din români au plecat de acasă în concediu, potrivit unui studiu IRES publicat la începutul anului. Randamentul angajaţilor depinde foarte mult de respectarea concediului de odihnă, spun agenţiile de recrutare de personal. În ultimii ani însă, foarte mulţi angajaţi au renunţat la concediul de vară în favoarea unei vacanţe prelungite de iarnă, crede Daniela Necefor, managing partner la Total Business Solutions. „Concediile au început să se împartă. Şi în această perioadă sunt foarte mulţi angajaţi plecaţi în vacanţă la schi, iar alţii preferă să-şi ia concediu în aprilie-martie pentru a prinde oferte mai bune la destinaţii exotice", mai spune Necefor.

Cât costă pachetele turistice

GRECIA:O vacanţă în Creta, în luna iunie, ajunge la 271 de euro, dacă achiziţionezi pachetul turistic până la sfârşitul lunii februarie. În preţ intră o săptămână de cazare cu mic dejun la un hotel de trei stele, biletul de avion şi transferul aeroport-hotel-aeroport.

O vacanţă de opt zile în  Insula Zakynthos în august ajunge la aproximativ 220 de euro. În preţ intră şapte nopţi de cazare la un hotel de trei stele şi transportul cu autocarul. Pachetul trebuie achitat până în martie.

TURCIA: Un sejur de opt zile în Kusadasi, la un hotel de patru stele, all-inclusive, ajunge la 260 de euro. Preţul nu include însă transportul, iar 50% din preţul pachetului trebuie achitat până la sfârşitul lunii februarie.

BULGARIA: O vacanţă la Nisipurile de Aur, şapte nopţi, la hotel de patru stele cu all-inclusive, costă 229 de euro.  

EGIPT: Un sejur de cinci stele în Hurghada, cu rezervare până în martie, costă 419 euro. Tariful nu include însă taxa de aeroport, de 85 de euro.


Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite