Hrişca previne sângerările nazale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sângerările nazale sunt stresante! Printre cauzele care stau la originea acestor incidente neplăcute se numără căldura, suprasolicitările fizice şi psihice şi, mai ales, fragilitatea

Sângerările nazale sunt stresante! Printre cauzele care stau la originea acestor incidente neplăcute se numără căldura, suprasolicitările fizice şi psihice şi, mai ales, fragilitatea vaselor de sânge locale.

Nutriţioniştii au ajuns la concluzia că, în această situaţie, o dietă bogată în vitamina C este salutară. Iar dintre fructe, portocala îndeplineşte această condiţie, fiind recunoscută şi ca un ocrotitor vascular. Prin procentul mare de vitamine pe care-l deţine (50-100 mg la 100 g suc) portocala este şi un antihemoragic şi fluidificant sanguin. Sucul fructului reuşeşte să menţină umiditatea ţesuturilor şi a mucoasei nazale. O constatare îmbucurătoare a specialiştilor care studiază metodele de combatere a acestor incidente hemoragice îi îmbărbătează pe suferinzii în cauză. Hrişca are o extraordinară calitate: întăreşte vasele subţiri de sânge la nivel local. Deci, consumatorii de hrişcă scapă de aceste complicaţii nedorite. Dar puţină lume cunoaşte calităţile sale. Deşi nu este un soi de grâu sau o cereală, aşa cum s-a crezut, ea îndeplineşte calităţile grâului integral.

În unele privinţe, hrişca este chiar superioară acestuia; conţine mai mult calciu şi este bogată în lisină, un aminoacid pe care organismul uman nu-l produce. Cei care sunt alergici la grâu pot beneficia de această alternativă. Studiile recente demonstrează că hrişca (fructul plantei Fagopyrum), înrudită cu rubarba, influenţează procesul de toleranţă al glucozei; este în acest sens o şansă şi pentru diabetici. Altfel spus, la consumatorii de hrişcă, nivelul de glucoză se menţine în limite normale.

Tocăniţă cu hrişcă şi hasmaţuchi

Cantităţi: 600 g cartofi, 3 cepe, 2 morcovi, o legătură de hasmaţuchi, 400 g roşii, 200 g mazăre, 100 g paste făinoase, 200 g hrişcă, 100 ml ulei, 200 ml supă de pasăre sau zeamă de zarzavat, usturoi (6-8 căţei, după gust), sare.

Preparare: curăţăm zarzavaturile, le spălăm şi le trecem prin răzătoarea mare. Ceapa se taie bucăţele şi, împreună cu legumele, inclusiv hrişca, vor fi înăbuşite, la foc mic, cu zeama de pui, sucul de roşii şi 50 g ulei. După 20 de minute, adăugăm pastele făinoase fierte, completăm cu apă şi usturoiul tăiat mărunt. Vom pune tocăniţa într-un vas mai mare, uns cu ulei, şi-l vom introduce la cuptor, la foc potrivit. Se serveşte caldă, asezonată cu frunze de hasmaţuchi, tăiate mărunt.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite