Hormonii le dau bătăi de cap bărbaţilor trecuţi de 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea nivelului testosteronului îi face irascibili şi le scade libidoul. "Andropauza este un termen învechit. Mai nou se foloseşte A.D.A.M., adică deficitul de androgen al bărbatului în

Scăderea nivelului testosteronului îi face irascibili şi le scade libidoul. "Andropauza este un termen învechit. Mai nou se foloseşte A.D.A.M., adică deficitul de androgen al bărbatului în vârstă", explică dr. Dan Pereţianu, endocrinolog la Policlinica Povernei. Bărbaţii aflaţi în această situaţie acuză oboseală, irascibilitate, scăderea libidoului sau "bufeuri". Însă, mai sunt şi alte efecte: scăderea masei osoase şi musculare şi creşterea ţesutului adipos. "Statisticile arată că nivelul testosteronului se reduce după 40 de ani. Însă nu putem spune, în procente, cu cât scade. Un bărbat sănătos poate fi capabil să producă spermatozoizi viabili chiar şi la 80 de ani", spune dr. Dan Pereţianu. Endocrinologii au observat că bărbaţii cu A.D.A.M. se feminizează, datorită creşterii nivelului de estrogen din organism. Sânii le cresc (ginecomastie) sau se înconjoară de grăsime (adipomastie), fenomen întâlnit frecvent la persoanele obeze. Un alt simptom este disfuncţia erectilă. Definită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept "incapacitatea constantă sau repetată a unui bărbat de a avea şi/sau de a menţine o erecţie suficientă pentru un act sexual satisfăcător", disfuncţia erectilă poate fi mai accentuată la cei cu diabet zaharat, obezitate sau afecţiuni cardiovasculare.

Investigaţii

Deficitul de testosteron din organism poate fi depistat prin măsurarea nivelului hormonilor LH ( hormon luteinizat) şi FSH (hormon hipofizar). Dacă valorile sunt ridicate, atunci funcţia testiculară este scăzută. La acestea se adaugă testosteronemia şi un control medical de specialitate.

Terapii

În România, A.D.A.M. se tratează deocamdată prin administrarea de capsule orale sau injecţii cu testosteron. Bărbaţii din străinătate mai au la dispoziţie un gel pe baza aceluiaşi hormon. Tratamentul trebuie urmat toată viaţa. Suplimentar, medicul recomandă o dietă fără grăsimi, evitarea fumatului şi a consumului de alcool şi combaterea sedentarismului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite