Hibernarea, o soluţie pentru astronauţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astronauţii ar putea supravieţui misiunilor spaţiale îndelungate prin hibernare, aşa cum fac urşii bruni în sezonul rece, scrie „The Independent". Cercetători de la Institutul de Biologie Arctică al Universităţii din Alaska (Fairbanks) au monitorizat zilnic temperatura corpului, bătăile inimii şi mişcările musculare a cinci urşi bruni americani, cele mai mari mamifere care hibernează.

Cele mai surprinzătoare rezultate au arătat că în cele cinci luni de hibernare, temperatura corporală a urşilor nu a coborât dramatic, cum s-ar fi aşteptat cercetătorii, ci a variat între 30 şi 36 de grade Celsius. Dar bătăile inimii au scăzut de la 55 pe minut la aproximativ 14 pe minut.
Cercetătorii consideră că descoperirile îi vor ajuta să încetinească metabolismului corpului uman, ceea ce ar putea duce la descoperirea de noi tratamente şi la posibilitatea unor călătorii lungi în spaţiu.

„Atunci când se trezesc din hibernare, urşii bruni nu suferă pierderi de masă musculară şi ososă, cum ne-am aştepta să se întâmple la om", a spus Brian Barnes de la Universitatea din Alaska. „Dacă am descoperi formula genetică şi moleculară a acestei protecţii şi mecanismul care încetineşte metabolismul, am putea găsi noi remedii sau metode de a preveni osteoporoza, atrofia musculară", a adăugat acesta.

"Dacă am descoperi mecanismul care încetineşte metabolismul, am putea găsi noi remedii."
Brian Barnes profesor la Institutul  de Biologie Arctică

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite