Hepatita C poate fi depistată în două ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai o persoană din şase are simptome caracteristice acestei boli Lunar, aproximativ 150 de persoane cu afecţiuni cronice generate de virusul hepatic C se internează la Centrul de

Numai o persoană din şase are simptome caracteristice acestei boli

Lunar, aproximativ 150 de persoane cu afecţiuni cronice generate de virusul hepatic C se internează la Centrul de Medicină Internă al Institutului Fundeni din Capitală. Medicii spun că multe dintre persoanele infectate cu acest virus află diagnosticul în urma unor analize de rutină. Hepatita C progresează lent, putând duce la afectarea severă a ficatului, chiar şi după 20-30 de ani de la infectare.

Pierderea poftei de mâncare, durerile abdominale şi starea de oboseală accentuată sunt câteva dintre simptomele care ar trebui să ne trimită la medic. De cele mai multe ori, punem alterarea stării noastre de sănătate pe seama stresului, şi ca atare, ignorăm aceste semne.

80% din hepatite se cronicizează

"La fiecare bolnav cu hepatită C, care se prezintă la medic cu simptome caracteristice bolii, mai există încă cinci fără simptome. După infecţia acută, 80% din hepatitele C se cronicizează, iar un sfert din acestea devin ciroze după 10-15 ani", explică prof. dr. Mihai Voiculescu, şeful Centrului de Medicină Internă şi, totodată, preşedintele Asociaţiei Române de Studiu al Ficatului. Dacă în urma efectuării analizelor de rutină se găsesc valori crescute ale enzimelor hepatice (transaminazele: GOT, GPT sau ALT, AST), se recomandă efectuarea testului specific pentru diagnostic şi anume depistarea în sânge a anticorpilor împotriva virusului. Diagnosticul de certitudine este oferit de determinarea viremiei, nivelul ARN-ului viral prezent în sângele persoanei testate. Potrivit prof. Voiculescu, investigaţiile nu durează mai mult de două ore. Atunci când situaţia o impune, se apelează la puncţia hepatică, ce oferă informaţii despre tipul şi gradul de severitate a leziunilor hepatice.

Regimul alimentar, necesar

Ceea ce se cunoaşte mai puţin este faptul că, printr-un tratament adecvat, evoluţia bolii poate fi stopată. Astfel, la mulţi pacienţi transaminazele se normalizează şi dispare multiplicarea virusului. "Există două tipuri de medicamente pentru tratarea hepatitei C, interferonii alfa şi ribavirina, care se administrează exclusiv la indicaţia şi după prescripţia medicului. De asemenea, regimul alimentar este obligatoriu. Ficatul trebuie ferit de grăsimi, substanţe toxice, alcool, pentru a rezista în faţa viruşilor agresivi. Volumul de mâncare trebuie redus la maximum", a adăugat prof. Mihai Voiculescu.

Infecţia cu virus hepatic C se transmite mai des pe cale sexuală, prin intermediul seringilor utilizate la comun de către consumatorii de droguri sau prin piercinguri, tatuaje sau manichiură
Prof.dr. Mihai Voiculescu

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite