Hawaii: surfing, canoe şi hula dance

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Cel de-al cincilea volum al colecţiei National Geographic Traveler va putea fi achiziţionat împreună cu „Adevărul“ şi ghidul TV, vineri, 9 aprilie, la preţul de 12,99 lei. Hawaii, o bijuterie pierdută în imensitatea Oceanului Pacific, este visul oricărui turist care iubeşte soarele şi apa cristalină, amestecul de peisaje şi de culturi.

Capitala Insulelor Hawaii, Honolulu („locul protejat"), este alcătuită din trei părţi, dar Waikiki este zona dominată de turişti. Amatorii de surfing, de scufundări sau de băi în apă limpede se îmbulzesc în această Copacabana a Insulelor Hawaii, aflată în partea estică.

Surfingul este un simbol al Insulelor şi al verilor nesfârşite. Dacă eşti începător, cel mai bine e să iei primele lecţii pe plaja din Waikiki, Oahu. Aceasta este, de fapt, o înşiruire de plaje, una în continuarea celeilalte, formând o fâşie lungă de nisip auriu. Cei avansaţi preferă, de exemplu, partea de vest a Insulei Maui - Golful Honolua, Portul Maalaea (cu unele dintre cele mai rapide valuri din lume) sau Lahaina (destinată surfingului cu placa lungă).

O altă experienţă interesantă pe care o poţi avea în Hawaii este plimbarea cu canoea. Numită canoea polineziană sau outrigger, aceasta face parte din filozofia de viaţă a hawaiienilor. Cursele de caiac-canoe au fost întotdeauna populare în Hawaii. Vizitatorii pot aranja un tur cu canoea chiar de pe plajă.

Dansatorii de hula zâmbesc mult şi folosesc gesturi specifice

Dansatorii de hula zâmbesc mult şi folosesc gesturi specifice

Hula, dansul tradiţional al hawaiienilor

Hula este cartea de istorie a Insulelor Hawaii. Fără o limbă scrisă, hawaiienii şi-au transmis, de la o generaţie la alta, prin intermediul cântecelor şi a dansurilor hula, valorile, basmele despre zei şi regi, poveştile epice de dragoste, genealogiile şi relatările despre evenimente importante. Există două mari tipuri de hula: cea veche, numită kahiko, acompaniată de cântece şi de instrumente tradiţionale, şi cea nouă, auana, care a evoluat odată cu influenţa vestică, acompaniată de instrumente precum chitara şi ukulele.

Hawaiienii sunt maeştri ai surfingului

Hawaiienii sunt maeştri ai surfingului

Şiragurile de flori, numite ghirlandele de lei, sunt purtate de dansatorii ambelor stiluri. Deşi orice „lei" e la fel de apreciată, există o subtilă ierarhie florală. Cele făcute din plumerias (frangipani) sunt cele mai comune, iar cele din panseluţe sunt printre cele mai scumpe. Mesajul transmis de cei care oferă ghirlandele este mai elocvent decât cuvintele, pentru că acestea sunt întotdeauna dăruite cu un sărut.

Călătoreşte cu „Adevărul"

Hawaii

În colecţia National Geographic Traveler, vor apărea săptămânile următoare destinaţii precum Republica Dominicană, Canada şi Alaska. Ghidurile, care vă prezintă unele dintre cele mai atractive destinaţii turistice ale momentului, sunt tipărite în condiţii grafice de excepţie şi costă de patru ori mai puţin decât alte apariţii editoriale din aceeaşi categorie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite