Hannah Clark:„Mă simt goală fără a doua inimă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a trăit zece ani cu două inimi, o adolescentă a „renunţat“ la organul primit de la un donator, pentru că propriul cord s-a vindecat. Fericită că a supravieţuit intervenţiilor şi că a scăpat şi de un cancer, Hannah Clark spune că simte un gol în locul inimii salvatoare.

Britanica Hannah Clark le-a dat multe bătăi de cap medicilor. În repetate rânduri ei s-au aflat în situaţia de a-i anunţa familia că nu va supravieţui: când era foarte mică i-au mai dat câteva ore de trăit, iar după ultima operaţie nimeni nu se mai aştepta să se refacă.

Miraculos ar spune unii, Hannah duce acum o viaţă de tânăr normal: merge la cumpărături, face jogging, îşi plimbă câinele. Iar toţi britanicii ştiu că ea a fost mai bine de zece ani fetiţa cu două inimi.

Hannah Clark, acum o adolescentă în vârstă de 16 ani, i-a reîntâlnit recent pe medicii care au operat-o. Ea le-a spus tuturor celor prezenţi că simte lipsa inimii donatorului care i-a fost extrasă în februarie 2006, după zece ani de la transplant, scrie cotidianul britanic „The Independent“.

O inimă nouă lângă una veche

În 1995, medicii britanici au apelat la o soluţie radicală pentru a salva de la moarte o fetiţă cu probleme cardiace majore. Pe când avea doar doi ani, Hannah Clark a suferit un transplant de cord mai puţin obişnuit: medicii i-au implantat o inimă nouă, prelevată de la o fetiţă de numai cinci luni aflată în moarte cerebrală, fără a-i înlătura şi organul original.

Micuţa Hannah fusese diagnosticată cu o formă gravă de cardiomiopatie - mărirea anormală a muşchiului cardiac, ce nu mai reuşea să pompeze sângele. Părinţii au fost anunţaţi că fiica lor nu mai are de trăit decât 12 ore.

Medicii s-au hotărât să realizeze un transplant inedit: i-au pus copilei de numai doi ani o inimă nouă, dar i-au lăsat şi organul bolnav, în stare de repaus.

Hannah a supravieţuit dar, din cauză că s-au temut că organismul ei va respinge grefa, medicii i-au aplicat în tot acest timp un tratament intesiv şi au obligat-o să stea în repaus, la pat. Din cauza tratamentului urmat pentru întărirea sistemului imunitar, Hannah a dezvoltat şi un cancer, având nevoie de repetate şedinţe de chimioterapie.

Cordul fetei s-a refăcut

La începutul anului 2006, familia a primit îngrozită vestea că organismul fetei era pe punctul de a respinge inima grefată, ce timp de zece ani îşi făcuse admirabil datoria.

În urma investigaţiilor întreprinse, medicii au avut o surpriză de proporţii: au constatat că inima originală a fetei se restabilise complet. Între timp, pentru ca miracolul să fie complet, Hannah s-a vindecat şi de cancer.

image

Hannah, înconjurată de familie şi de cei doi medici care i-au redat dreptul la viaţă  Foto: EPA

La începutul acestei săptămâni, Hannah s-a aflat în faţa unui nou obstacol: o conferinţă de presă în cadrul căreia şi-a spus povestea. Emoţionată, fata a izbucnit în lacrimi în faţa camerelor de luat vederi.

„A fost cu adevărat ciudat. După operaţie mă simţeam goală pe dinăuntru. O a doua inimă a fost în mine atâta timp şi a dispărut deodată. Puteam să simt că-mi lipseşte efectiv ceva din piept. Dar eram atât de fericită“, a declarat Hannah în faţa tuturor celor prezenţi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite