Hands free-urile, mai periculoase ca băutura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducătorii auto care folosesc astfel de dispozitive sunt de patru ori mai expuşi accidentelor Cercetătorii britanici avertizează că folosirea îndelungată a telefonului ne poate crea

Conducătorii auto care folosesc astfel de dispozitive sunt de patru ori mai expuşi accidentelor

Cercetătorii britanici avertizează că folosirea îndelungată a telefonului ne poate crea serioase probleme de sănătate precum afecţiuni ale auzului sau tumori cerebrale. În plus, ei susţin că şoferii care folosesc dispozitive de tip hands free în trafic sunt mult mai expuşi pericolului de a face accidente.

Folosirea telefonului mobil mai mult de o oră pe zi poate provoca probleme serioase ale auzului, afirmă specialiştii britanici, citaţi de "DailyMail". Utilizatorii manifestă dificultăţi în înţelegerea unor cuvinte. Studiul a fost prezentat în cadrul unei conferinţe pe teme O.R.L, ce a avut loc în Statele Unite.

Dr. Naresh Panda, unul dintre cercetători, a explicat că efectele asupra auzului pot fi cauzate de radiaţiile repetate pe care telefoanele le transmit, afectând astfel urechea internă. "Primele semne care vin să avertizeze că ceva nu este în regulă sunt: căldura resimţită în interiorul urechii, un sunet ascuţit şi continuu, precum şi senzaţia repetată de urechi înfundate", a explicat dr. Naresh Panda.

Reacţii cu 30% mai încetinite

Cercetarea a mai relevat că şi conducătorii auto sunt de patru ori mai expuşi riscului de a provoca un accident. Aceasta deoarece ei au reacţiile cu 30% mai lente în comparaţie cu cei care au consumat băuturi alcoolice sau cei care au depăşit limita permisă de viteză. Reflexele şoferilor sunt, de asemenea, încetinite cu 50% comparativ cu cei care nu a consumat niciun fel de băuturi alcoolice.

Gazdele unei emisiuni difuzate de canalul Discovery, "Mith Busters" au demonstrat pericolul pe care-l reprezintă hands free-urile pentru şoferi.

"Nu contează dacă este vorba despre folosirea unui dispozitiv de tip hands free sau de folosirea mobilului în timpul şofatului. Chiar dacă mâinile şoferului sunt libere, creierul este încă ocupat cu procesarea simultană a două informaţii: mesajul transmis telefonic şi informaţiile referitoare la trafic, situaţie care îi îngreunează reacţiile", a explicat psihologul Dan Lungu. În timp ce conversaţia cu un alt pasager al maşinii întâmpină şi perioade de tăcere, o conversaţie telefonică tinde să fie continuă, cerând o mai mare concentrare din partea şoferului.

Psihologul a adăugat că "accesarea creierului se face pe rând. Oamenii nu pot procesa două informaţii în acelaşi timp, una dintre ele trecând automat în plan secund. În cazul unei conversaţii particulare, mesajul primit de şofer poate implica emoţii, mai mult sau mai puţin intense. În aceste situaţii, condusul are de suferit deoarece orice discuţie vine ca un factor de distragere a atenţiei".

Verde la hands free-uri în România

Acestea sunt considerate a fi mai puţin periculoase decât folosirea directă a telefonului mobil. "Într-adevăr, hands free-urile pot distrage atenţia în timpul condusului, dar nu se poate face o comparaţie cu şofatul în stare de ebrietate. Mai degrabă putem să spunem că o convorbire la telefon, chiar dacă este prin sistemul <> , poate distrage atenţia aproape la fel ca în timpul unei conversaţii între şofer şi ceilalţi pasageri, dar nu mai mult decât una direct la telefonul mobil", a declarat subcomisarul Paul Ulieru de la Direcţia Poliţia Rutieră.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite