Guantanamo, viaţa din interiorul celei mai controversate închisori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

National Geographic prezintă duminică seară, de la ora 21.00, un documentar despre cea mai cunoscută închisoare a ultimilor ani, un simbol american al luptei împotriva terorismului. Filmul, care durează două ore, surprinde momente din viaţa deţinuţilor şi a personalului militar şi cuprinde şi mărturii ale foştilor prizonieri.

După atentatele din 2001, de la World Trade Center, baza militară de la Guantanamo a devenit cel mai cunoscut centru de detenţie din lume şi a născut numeroase controverse legate de încălcarea drepturilor omului, abuzuri şi acuzaţii de tortură aduse Statelor Unite de către organizaţiile internaţionale de apărare a drepturilor omului.

Poveşti din interiorul şi din afara închisorii

Filmul este difuzat în contextul deciziilor privind închiderea centrului de la Guantanamo luate de noua administraţie de la Washington.

La începutul anului 2009, Barack Obama a semnat un decret prin care se angajează să închidă închisoarea în decursul primului său an de mandat prezidenţial.

Informaţiile din interiorul închisorii, legate de viaţa cotidiană a celor deţinuţi şi a militarilor de aici, nu au fost niciodată îndeajuns de clare, în pofida interesului presei şi a presiunilor internaţionale.

Echipa de filmare de la National Geographic a petrecut trei săptămâni în interiorul centrului de la Guantanamo şi a realizat interviuri cu soldaţii şi oficialii de vârf.

Aceste relatări sunt completate de mărturiile foştilor deţinuţi, aflaţi acum în libertate. Printre ei, un lider taliban fără remuşcări, aflat acum în Afganistan, un doctor pediatru afgan şi cetăţeanul britanic de origine pakistaneză Moazzam Begg, închis la Guantanamo timp de trei ani şi jumătate.

Aceştia povestesc despre perioada de încarcerare şi discută despre politica de detenţie a SUA. Aspecte din viaţa cotidiană de dincolo de sârma ghimpată, conflictele şi lupta de orgolii dintre soldaţi şi deţinuţi, informaţii din rapoartele şi operaţiunile ţinute până acum secrete se întrepătrund cu relatări de la începuturile închisorii şi deciziile care au dus la apariţia acestui centru de detenţie.

La începutul anilor 2000, această închisoare a fost considerată, de o parte dintre americani, un simbol al luptei împotriva terorismului.

Contestare internaţională

Statutul legal al închisorii de la Guantanamo Bay a fost contestat de statele membre ale Uniunii Europene şi de organizaţiile internaţionale de apărare a drepturilor omului.

Aceştia nu sunt de acord cu tratamentul aplicat suspecţilor de terorism deţinuţi la Guantanamo. În 2006, autorităţile americane au publicat o listă care conţinea numele a 759 de suspecţi de terorism care au fost deţinuţi aici.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite