Grădini care te pun pe gânduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hampton Court Palace Flower Show, cea mai mare expoziţie de flori şi grădini din lume, a stabilit la Londra trendurile următorilor ani. Zeci de grădini cu idei care mai de care mai inovative au putut fi admirate luna aceasta în curtea fostei reşedinţe a regelui Henric al VIII-lea al Angliei.

Grădini şi amenajări exterioare care te fac să vezi dincolo de plante. Acestea au fost vedetele recentei Expoziţii Florale de la Hampton Court Palace, din Londra, Marea Britanie. Timp de cinci zile, cea mai mare expoziţie de flori din lume a strâns laolaltă zeci de grădini inedite, sute de peisagişti şi specialişti în grădinărit şi mii de vizitatori.

Să mergi la o expoziţie de grădini şi grădinărit şi să dai cu ochii de fotomodele abia acoperite cu câteva frunze poate să-ţi ridice câteva semne de întrebare.

Scuza pentru nuditate? Atragerea publicului la standul „Grădinii Goale", o amenajare minimalistă semnată de designerul David Domoney, care propune transparenţă totală în ceea ce priveşte horticultura, notează publicaţia britanică „The ­Daily Mail". Concret, în grădina lui Domoney, vizitatorii ­şi-au bucurat privirile cu flori şi arbori încadraţi de pereţi din sticlă şi alte forme cubiste, cu plante mari puse în vaze şi mai mari, prin care se vedea clar fiecare firicel al rădăcinii.

O altă amenajare care a făcut publicul să stea în loc minute în şir a fost „Grădina Comestibilă", în care se aflau flori pe care puteai să le mănânci la masa de prânz. Creată de designerii Jon ­Wheatley şi Anita Fox, „Grădina Comestibilă" a avut rolul precis de a încuraja oamenii să mănânce din ce în ce mai des ceea ce produc singuri.

În afara grădinilor-spectacol, la Londra au putut fi admirate şi câteva grădini conceptuale, dar şi o serie de amenajări tradiţionale britanice - cu trandafiri din toate soiurile, dar şi cu alte flori mai puţin populare - şi câteva amenajări pentru spaţii foarte mici.

Idei pentru 10 metri pătraţi

Una dintre grădinile conceptuale recompensate cu medalia de aur a fost cea gândită de World Vision: o piscină pe care pluteau două domuri din iarbă, unul orientat spre exterior, iar celălalt spre interior. A fost imaginea cu ajutorul căreia organizaţia World Vision, care luptă la nivel mondial împotriva sărăciei, le-a vorbit vizitatorilor despre cele două jumătăţi ale lumii - cea bogată şi cea săracă -, şi despre importanţa echilibrului.

Cea mai mică grădină de la festival, dar şi cea mai apreciată de juriu, a fost cea care le-a arătat persoanelor prezente - specialişti sau amatori - cum poţi să te bucuri de toate cele cinci porţii de fructe şi legume necesare zilnic folosindu-te de doar 10 metri pătraţi.

Toate plantele din grădina premiată cu medalia de aur, peste 50 de sortimente, erau sută la sută comestibile şi puteau fi plantate chiar şi în faţa blocului de orice grădinar care vrea să ştie că ceea ce mănâncă e natural.

Festival cu tradiţie

Expoziţia Florală de la Hampton Court Palace a bifat anul acesta cea de-a 22-a ediţie. Pentru organizarea festivalului anual au fost necesare 11 luni, iar pentru construirea unei grădini, între trei zile şi trei săptămâni. La eveniment au participat 160.000 de vizitatori, iar majoritatea au petrecut mai bine de cinci ore admirând grădinile. Ediţia următoare a festivalului se va desfăşura între 3 şi 8 iulie 2012.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite