Google ne-a făcut mai uituci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motoarele de căutare au afectat modul în care memorăm informaţiile, arată un studiu al Universităţii Columbia (SUA), citat de cotidianul britanic „The Daily Mail".

Deoarece avem acces mai uşor la date, nu mai memorăm atât de mult pe cât o făceam în trecut. Studiul demonstrează că oamenii tind să uite lucrurile despre care au impresia că pot fi găsite uşor pe internet şi le memorează doar pe cele care nu pot fi accesate pe Google.

„Memorie tranzactivă"

De asemenea, în loc să memoreze informaţii factuale, cei supuşi studiului au putut indica mai uşor locul unde pot găsi acele date pe calculatorul personal sau pe internet. Creierul se bazează pe motoarele de căutare aşa cum s-ar baza pe un prieten sau coleg de muncă. Această formă de memorie a fost numită „memorie tranzactivă", asemănătoare memoriei colective. Un individ nu are o informaţie, dar ştie cum să ajungă la ea.

Descoperirea poate fi aplicată în schimbarea modului cum funcţionează sistemele educaţionale, nevoite să se adapteze la modificările aduse de motoarele de căutare. „Poate profesorii vor deveni mai concentraţi pe o educaţie bazată pe înţelegerea ideilor şi a modului de gândire, decât pe memorare", a afirmat Betsy Sparrow, cercetătoarea care a coordonat studiul. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite