Gibonii au accent, întocmai ca oamenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gibonii din sudul pădurilor tropicale au un accent total diferit faţă de cei din nord, spun cercetătorii germani, care adaugă că sunetele scoase de aceste primate diferă mai mult sau mai puţin în funcţie de regiunea din care provin.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Centrul german pentru studiul primatelor a analizat modul în care comunică gibonii din pădurile tropicale din China, Laos, Cambodgia şi Vietnam, notează „The Daily Mail". 

Primatele folosesc un soi de cântece nu doar pentru a comunica între ele, ci şi pentru a anunţa delimitarea teritoriului şi pentru a-şi „cuceri" perechea. De altfel, pentru a-şi demonstra „legătura de cuplu", gibonii cântă în duet, mai arată cercetătorii germani. 

Oamenii de ştiinţă au analizat 400 de mostre de cântece ale maimuţelor, printre care 92 de duete, luând în calcul 53 de parametri acustici. Aşa au descoperit că două specii din nordul Vietnamului şi al Chinei accentuează sunetele diferit faţă de rudele lor din sud.

Chiar dacă există deosebiri între specii, oamenii de ştiinţă spun că au identificat o serie de dialecte ce ar putea oferi indicii privind modul în care au migrat aceste primate în trecut.

„Fiecare gibon are un cântec al său, dar, ca şi în cazul oamenilor, există similarităţi între gibonii din aceeaşi regiune", a explicat cercetătorul Van Nghoc Thinh. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite