VIDEO Ghidul spectacolelor de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Bănică jr
Ştefan Bănică jr

Rock and roll, muzica familiei Strauss, poveşti de Crăciun spuse, dansate şi  cântate, festivaluri şi focuri de artificii sunt incluse în oferta show-urilor de sfârşit de an. De la Bucureşti până la Viena, Paris, Düsseldorf, Londra sau New York se cântă şi se dansează în cinstea Sărbătorilor de iarnă.

Reţeta succesului la publicul din România, descoperită de Ştefan Bănică jr în urmă cu opt ani, înainte de Crăciun, a funcţionat şi pe timp de criză.

Patru dintre spectacolele programate în acest decembrie, la Sala Palatului, s-au vândut deja, iar pentru cel de-al cincilea, din 14 decembrie, mai sunt disponibile doar câteva bilete.

Anul trecut, Bănică jr recunoştea că maratonul de concerte este foarte solicitant fizic şi că ideal ar fi să aibă o zi de pauză, dar bătălia care se dă în ultima lună a anului pe cea mai bună sală de concerte din Bucureşti nu-i permite acest lux.

Tot pe scena Sălii Palatului cântă şi Tudor Gheorghe, pe 18 şi 22 decembrie, în spectacolul „Degeaba...?!" despre care artistul spune că seamănă cu România la 20 de ani de la Revoluţie: are disperare, frustrare, dar şi iertare şi speranţă.

Colinde, rock şi polci

Cel mai tânăr „client" al Sălii Palatului este Cleopatra Stratan, interpreta de şapte ani care va cânta piese de pe cel mai nou album, „Colinde magice", material discografic ce apa re împreună cu ziarul „Adevărul" chiar în ziua concertului, 23 decembrie.

Colinde ca „Florile dalbe" sau „Linu-i lin" vor răsuna de pe scena Sălii Polivalente în interpretarea lui Ştefan Hruşcă, artistul care a început în noiembrie un turneu de Crăciun în 41 de oraşe din ţară.

Scena Teatrului Naţional Bucureşti este rezervată trupei Iris, care va susţine două spectacole în decembrie, iar cea a Ateneului Român, galei caritabile „Crăciun pentru toţi", în care artişti români şi străini vor cânta Vivaldi, Händel sau Piazzolla.

Tot iubitorilor de muzică clasică le este dedicat şi concertul „Crăciun la Viena" găzduit la Sala Palatului. Muzica de Strauss şi Mozart interpretată de Johann Strauss Ensemble i-a cucerit pe bucureştenii care au epuizat biletele pentru spectacolul de la ora 19.00 şi i-a făcut pe organizatori să programeze încă o reprezentaţie în aceeaşi zi, 16 decembrie.

Teatru şi operetă

Iubitorii teatrului sunt aşteptaţi la Sibiu, unde Teatrul Naţional „Radu Stanca" îi invită la „Poveşti de Crăciun", iar amatorii de balet, la Iaşi, unde Opera Naţională Română a pus în scenă „Spărgătorul de nuci" de Ceaikovski.

Anul se încheie pe muzica lui Strauss, la Opera Naţională Bucureşti unde se cântă opereta „Liliacul" chiar în ultima seară din decembrie.

Concerte cu tradiţie, premiere şi artificii de poveste

Postul naţional de televiziune difuzează în fiecare an Concertul de Anul Nou de la Viena    Foto: Epa



Concertul de Anul Nou de la Viena, poate cel mai cunoscut spectacol de muzică clasică din lume, susţinut de filarmonica vieneză chiar în prima zi a anului începând din 1941, va fi dirijat în 2010 de francezul Georges Prêtre.

Programul va include, ca de obicei, „muzică din vastul repertoriu al familiei Strauss şi al contemporanilor săi", şi va putea fi urmărit în transmisiune directă de milioane de oameni din peste 50 de ţări, inclusiv din România.

Tot la Viena are loc un alt concert celebru, cel de Crăciun, găzduit la Wiener Konzerthaus. Starurile în acest an sunt mezzosoprana Bernada Fink, tenorul José Cura, soprana Tamar Iveri şi baritonul Boaz Daniel.

Biletele pot fi cumpărate direct de pe site-ul sălii de concerte,
konzerthaus.at, pentru concertul propriu-zis, din 20 decembrie, dar şi pentru avanpremiera din 19 decembrie.

Festival, patinaj şi jocuri de lumini

Tot pentru Crăciun au pregătit şi londonezii un festival, la Royal Albert Hall, 12 zile cu multe concerte de colinde şi cântece de Sărbători. Biletele se găsesc pe site-ul sălii de concerte, www.royalalberthall.com.

Francezii au mers pe mâna Disney şi i-au invitat „prinţesele" pe gheaţă. Între 9 şi 13 decembrie, la sala de spectacole Le Zénith din Paris, vor dansa Albă-ca-Zăpada, Frumoasa din Pădurea Adormită, Pocahontas sau Mica Sirenă. Vezi aici imagini.

La Lyon, apropierea sărbătorilor de iarnă este celebrată cu multă lumină. Un Festival al Luminilor, care se încheie astăzi, acoperă faţadele clădirilor din centrul oraşului într-un strat de gheaţă, apoi le scufundă în mare şi le topeşte în flăcări.

O piaţă a fost transformată într-o grădină botanică cu plante din metal şi lumină, roata din oraş a devenit un imens ecran circular pe care este proiectat filmul „O noapte la muzeu", iar un „om digital" înalt de 13 metri atârnă de unul dintre turnurile oraşului.

Scăldat în lumină va fi şi oraşul Edinburgh, Marea Britanie, între 29 decembrie şi 2 ianuarie, când are loc cea mai mare sărbătoare de Anul Nou din lume, potrivit organizatorilor. Vezi aici imagini cu spectacolul de anul trecut.

Festivalul Hogmanay începe cu o procesiune în care mii de oameni defilează cu torţe aprinse într-un „râu de foc", continuă cu o demonstraţie de dansuri scoţiene, un carnaval, o petrecere de stradă şi un foc de artificii în miezul ultimei nopţi din an. Bilete pentru accesul în zona festivalului pot fi cumpărate de pe www.edinburghshogmanay.com.

Petrecere în alb

În noaptea dintre ani, iubitorii muzicii trance şi house sunt invitaţi la o petrecere cu cei mai buni DJ, dar cu o condiţie: să se îmbrace în alb din cap până-n picioare.

„Sensation", un eveniment iniţiat în 2000, la Amsterdam, a câştigat popularitate iar anul acesta are două ediţii de Revelion, una la Düsseldorf, Germania, şi alta la Melbourne, Australia.

Peste Ocean, Opera Metropolitan din New York a pregătit o producţie nouă cu opera „Carmen" de Bizet pentru a sărbători venirea noului an. Soprana Barbara Frittoli, mezzosoprana Elina Garanca, tenorul Roberto Alagna şi baritonul Mariusz Kwiecien vor urca pe scenă pentru premiera spectacolului urmată de o cină de gală.

În Oceanul Atlantic, pe Insula Madeira, manifestările de Sărbători, ce includ concerte, o piaţă cu produse tradiţionale şi un maraton, se încheie în noaptea dintre ani cu cel mai mare foc de artificii din lume, înregistrat în Cartea Recordurilor Guinness în 2006.

Loteria biletelor de la Viena

Cererea uriaşă de bilete i-a determinat pe organizatorii Concertului de Anul Nou de la Viena să facă anual o tragere la sorţi. Doritorii se pot înscrie pe site-ul evenimentului în speranţa că vor prinde locuri la avanpremiera concertului (30 decembrie), concertul din Ajun (31 decembrie) şi cel din prima zi a anului.

Români la Covent Garden

Tenorul de 26 de ani Teodor Ilincăi (foto), solist al Operei Naţionale Bucureşti, îşi face debutul în decembrie la faimoasa operă Covent Garden din Londra, în rolul principal din „Boema".

A fost invitat la opera londoneză în urma succesului pe care l-a avut în producţia „Evgheni Oneghin" de la opera bucureşteană. Ilincăi apare în două dintre cele 10 reprezentaţiile ale operei, pe 26 şi 28 decembrie. Biletele pentru spectacole costă între 11 şi 183,6 lire sterline (12 şi 200 de euro) şi pot fi cumpărate online pe www.roh.org.uk.

Pe aceeaşi scenă londoneză apare şi balerina Alina Cojocaru, solistă a Baletului Regal de la Covent Garden. Românca dansează în reprezentaţia de pe 16 decembrie în „Spărgătorul de nuci", iar biletele pentru spectacol s-au epuizat deja.

No title
No title
image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite