Ghidul de supravieţuire al bărbatului divorţat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă, de cele mai multe ori, refuză să îşi exteriorizeze sentimentele, soţii suferă şi ei efectele destrămării căsniciei Indiferent de ce partener al cuplului este vorba,

Chiar dacă, de cele mai multe ori, refuză să îşi exteriorizeze sentimentele, soţii suferă şi ei efectele destrămării căsniciei

Indiferent de ce partener al cuplului este vorba, divorţul rămâne una dintre cele mai dureroase realităţi cu care o persoană se confruntă într-un moment al vieţii. Psihologii citaţi de abc.com susţin că efectul divorţului este întotdeauna năucitor, chiar dacă cei doi soţi au căzut de acord să se despartă.

Chiar dacă opinia comună consideră că femeile şi copiii sunt primii afectaţi într-o asemenea situaţie, specialiştii au constatat că şi bărbaţii suferă din cauza dezechilibrului pe care o despărţire o provoacă în viaţa lor.

Deoarece bărbatul a fost considerat dintotdeauna susţinătorul şi protectorul familiei, partea sa mai slabă a fost de cele mai multe ori ignorată. Însă psihologii ne reamintesc că şi aceştia au sentimente şi temeri şi suferă la auzul veştii potrivit căreia partenera de cuplu îşi doreşte divorţul.

Ideea respingerii de către soţie este probabil cea mai puternică lovitură pe care o poate primi echilibrul emoţional al unui bărbat. Cei mai mulţi dintre bărbaţi aleg să păstreze ascunsă această durere, afişând în exterior o mască de nepăsare.

Bărbaţii refuză să accepte vestea divorţului

Specialiştii au ajuns la concluzia că la început este mai greu pentru un bărbat să creadă că toată această suferinţă i se întâmplă tocmai lui.

El tinde să primească vestea divorţului împreună cu tot ceea ce implică acesta ca pe un vis urât sau o glumă pe care nu o savuraţi. Acest mod de gândire, deşi normal pentru bărbaţii care nu privesc divorţul ca pe o cale de rezolvare a problemelor căsniciei, nu face decât să prelungească suferinţa.

Sfaturi pentru a trece mai uşor peste despărţire

1.Ceea ce fiecare bărbat, pus în faţa unui divorţ, este nevoit să facă este să încerce să închidă cât mai repede acest capitol al vieţii lui. Dacă de pe urma căsătoriei nu există copii, acest lucru nu va fi o problemă.

2.Dacă amintirile vă provoacă o prea mare durere, puteţi chiar să vă mutaţi într-o casă nouă. Prin orice mijloc trebuie să puneţi capăt, cât mai repede, căsniciei. Acest lucru nu înseamnă însă că, în cazul în care aveţi un copil împreună, îl veţi exclude din viaţa dumneavoastră. Singura persoană exclusă va fi fosta soţie, cea care v-a făcut să suferiţi şi care v-a anunţat că nu vă mai vrea în propria-i viaţă.

3.Priviţi-vă viaţa din punctul de vedere al unui spectator neutru care nu are puterea să intervină, pentru a descoperi unde trebuie făcute schimbările. Suferinţa resimţită în urma divorţului se aseamănă cu o rană deschisă. Trebuie să înţelegeţi natura afecţiunii dacă doriţi să o trataţi eficient.

4.Gândul unei a doua şanse nu vă va reface căsnicia. Nu vă îngropaţi în sentimente de vinovăţie, chiar dacă în unele situaţii vina vă aparţinea în totalitate.

5.Reţineţi că este nevoie de două persoane pentru a face o căsnicie să meargă şi tot de două pentru a o termina. Fericirea constă în a învăţa din greşeli, aşa că însuşiţi-vă erorile şi profitaţi de experienţa acumulată pentru a vă îmbunătăţi viitoarele relaţii.

6.Dacă aveţi copii în urma căsniciei, vă puteţi gândi să le scrieţi o scrisoare în care să le spuneţi pe înţelesul lor povestea căsniciei voastre.

7.Uneori, este extrem de eficient să îi spuneţi fostei soţii exact ce v-a deranjat la comportamentul ei. Pentru a evita o ceartă iminentă, puteţi să îi adresaţi aceste gânduri într-o scrisoare.

8.Satisfaceţi-vă un capriciu, mergeţi la meciul echipei favorite, chiar dacă acesta are loc într-o altă ţară. Reîncepeti să mergeţi la întâlniri, fără a vă teme că veţi face greşeli.

>> În cazul unui divorţ, problemele sunt aceleaşi atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Singura deosebire este că bărbaţii sunt mai egoişti în a-şi recunoaşte greşelile sau suferinţa. Comportamentul după divorţ al foştilor parteneri diferă faţă de copil. Astfel, în timp ce mama îi expune copilului părţile negative ale tatălui, tatăl încearcă să-l cumpere pe copil, răsfăţându-l.

Dan Lungu
psiholog

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite