Ghid de depistare a infarctului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a elaborat un ghid de buzunar cu informaţii uşor de utilizat, pentru a depista simptomele atacului cerebral şi ale infarctului. Primul ghid de buzunar,

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a elaborat un ghid de buzunar cu informaţii uşor de utilizat, pentru a depista simptomele atacului cerebral şi ale infarctului.

Primul ghid de buzunar, care îi va ajuta pe angajaţii din sistemul de sănătate să recunoască persoanele cu risc de infarct şi accident vascular cerebral, a fost finalizat de specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Îndrumarul are caracter de recomandare şi va fi disponibil în şase limbi. Potrivit dr. Victor Olsavszky, reprezentantul OMS pentru România, ghidul ar putea ajunge şi la noi în cel mult o lună şi jumătate.

Specialiştii OMS spun că acest ghid va fi nelipsit din buzunarul oricărui lucrător din sistemul sanitar, deoarece el conţine informaţii utile, uşor de utilizat. Este pentru prima oară când astfel de ghiduri, care pot prezice riscul de infarct şi atac cerebral pe o perioadă de zece ani, sunt editate în vederea utilizării la nivel mondial, ţinându-se cont însă de profilurile de risc caracteristice anumitor zone.

Ghidurile includ informaţii privind vârsta, sexul, valoarea tensiunii arteriale şi a colesterolului, dar şi o serie de recomandări bazate pe riscul de a face infarct sau atacuri cerebrale, recomandări precum renunţarea la fumat, schimbările stilului de alimentaţie şi controlul greutăţii corporale. Lucrările mai cuprind totodată şi indicaţii privind administrarea unor medicamente.

A crescut numărul bolnavilor de inimă în ţările dezvoltate

"Nu suntem niciodată pregătiţi pentru moartea neaşteptată a unui membru al familiei sau a unui prieten din cauza unui atac cerebral sau a unui infarct", a menţionat dr. Catherine Le Gales-Camus, asistent al directorului general al OMS. Specialistul a atras atenţia asupra creşterii numărului de persoane diagnosticate cu afecţiuni cardiovasculare, mai ales în ţările dezvoltate. La ora actuală, bolile de inimă sunt cauză de deces pentru o treime din populaţia lumii. Estimările sunt îngrijorătoare.

Până în 2010 se preconizează că bolile cardiovasculare vor deveni principala cauză de mortalitate la nivel global, numărul acestora depăşind cifra de 20 de milioane. Statisticile arată că, în 2005, 11,8 milioane de persoane au murit din cauza infarctului sau a altor suferinţe cardiace, în timp ce alte 5,7 milioane de decese s-au înregistrat prin accidente vasculare cerebrale.

Specialiştii spun că urbanizarea şi globalizarea promovează fumatul, alimentaţia nesănătoasă şi sedentarismul. Aceştia sunt factori de risc pentru dezvoltarea bolilor de inimă precum şi a atacului cerebral, deoarece cresc nivelul tensiunii arteriale, al glicemiei şi colesterolului, favorizând totodată creşterea în greutate.

Pentru a avea certitudinea că aceste ghiduri vor ajunge acolo unde trebuie, OMS a decis să colaboreze cu ministerele de resort din fiecare ţară, dar şi cu organizaţiile nonguvernamentale din domeniul sănătăţii pentru a organiza actvităţi de instruire a personalului şi de distribuire a manualelor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite