Gheţurile arctice contribuie la încălzirea globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea cantităţii de gheaţă şi de zăpadă din emis­fera nordică a dus la reflectarea a mult mai puţină lumină în spaţiu, contribuind astfel la încălzirea globală, arată un studiu citat de Reuters.

Informaţiile oferite de sateliţi arată că gheţurile arctice, gheţarii, zăpada şi gheţurile din Groenlanda au trimis mult mai puţină energie în spaţiu în perioada 1979-2008. În contextul în care acestea funcţionau ca un parasolar, dispariţia lor a dus la expunerea solului şi a apei la razele solare şi la absorbţia unei cantităţi mai mari de căldură.

Gheaţa şi zăpada din emisfera nordică reflectă, în medie, 3,3 waţi de energie solară pe metru pătrat în atmosferă, mai puţin cu 0,45 waţi pe metru pătrat decât în anii 1970. „Efectul de răcire este mai mic, acest lucru ducând la creşterea cantităţii de energie absorbită de Planetă. Iar această reducere în reflectarea energiei solare prin încălzire este mai mare decât până acum. Concluzia este că zonele de gheaţă şi de zăpadă produc schimbări climatice mult mai puternice decât ne-am imaginat", spune Mark Flanner, cercetător la Universitatea din Michigan, SUA. Cum o suprafaţă tot mai mare de sol şi de apă este expusă razelor solare, căldura absorbită duce la topirea accentuată a zăpezii şi a gheţii. Mai multe studii au atras atenţia asupra acestei scăderi ce pune în pericol viaţa populaţiilor indigene care vânează în această zonă, ameninţă urşii polari şi contribuie la încălzirea globală.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite