Generaţia sendviş, între copii şi părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii spun că generaţia sendviş este cea care are grijă în aceeaşi măsură de părinţi şi de copii, fiind cea mai chinuită din societate
Specialiştii spun că generaţia sendviş este cea care are grijă în aceeaşi măsură de părinţi şi de copii, fiind cea mai chinuită din societate

Milioane de cupluri au datoria morală de a-şi creşte copiii fără a-şi uita părinţii. Una din patru femei şi un bărbat din cinci ajunşi la 50 de ani au în grijă o altă persoană, spun cercetătorii britanici.

„Pentru familii ca a mea, grija pentru cei mai în vârstă nu este doar o a doua natură, ci este o datorie morală. Însă nu trebuie să abuzăm de spiritul de sacrificiu dacă vrem ca familia să supravieţuiască. Asta nu este o problemă pentru anumite familii sau pentru guvernanţi, ci este problema tuturor. Generaţia sendviş este cea mai chinuită din societate şi merită o pauză", declară Trevor Phillips, preşedintele Comisiei de Egalitate şi Drepturile Omului (EHRC) din Marea Britanie, scrie „The Daily Telegraph".

Citiţi şi:

Generaţia „oriunde în străinătate e mai bine"

Un raport realizat de EHRC arată că milioane de oameni fac parte din „generaţia sendviş", adică sunt nevoiţi să aibă grijă în acelaşi timp de copii, dar şi de părinţi. Studiul avertizează că această presiune asupra familiilor ameninţă „legătura sufletească" dintre membrii lor. Trevor Phillips este de părere că dacă societatea nu se adaptează la nivelul ridicat de longevitate, dar şi la stresul vieţii moderne, riscă să transforme „celula de bază a societăţii" într-o povară.

„Una din patru femei şi un bărbat din cinci, aflaţi la vârsta de 50 de ani, au cel puţin o persoană în grijă", spune Phillips. Cu toate acestea, este imposibilă crearea unei „societăţi corecte", în care fiecare obţine aceleaşi avantaje. „Oamenii sunt îngrijoraţi că unii copii îşi încep viaţa fără un sprijin moral sau social cum au alţii de vârsta lor. Nu toată lumea pleacă din acelaşi loc", spune el. Raportul de 700 de pagini face şi o radiografie asupra discriminării din Marea Britanie, relevând faptul că, deşi în prezent societatea este mai tolerantă decât în anii ‘70, nu este echidistantă cu toţi, iar criza economică şi reducerile de cheltuieli adâncesc această inechitate.

Dezavantaj cronic

Numărul pensionarilor şi al altor adulţi care vor avea nevoie de grijă din partea familiilor lor va creşte cu 90% în următorii 30 de ani, se estimează în raport. Iar povara va cădea mai ales pe cei de vârsta a doua, care vor încerca, de asemenea, să-şi crească odraslele, în condiţiile în care vor avea în grijă circa 1,3 milioane de vârstnici. Raportul scrie că milioane de cupluri vor fi „dezavantajate cronic" de cerinţele populaţiei vârstnice, în continuă creştere în Marea Britanie şi peste tot în ţările dezvoltate.

Prin acest raport se mai doreşte identificarea zonelor de „segregare" în învăţământ şi şomaj. În vreme ce diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi s-au redus în ultimii 30 de ani, evoluţia s-a oprit. Decalajul este, de asemenea, mare şi între salariile celor sub 30 de ani şi ale celor de 40 de ani. Analiza nivelului de trai mai arată că bunăstarea totală a celor mai prospere gospodării, care reprezintă 10% din total, este de aproape 100 de ori mai mare decât cea a celor mai sărace 10% familii din societate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite