Generaţia Harry Potter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generaţia Harry Potter
Generaţia Harry Potter

Adolescenţii care au găsit în băiatul-vrăjitor un model de urmat nu-l dau uitării nici la maturitate. Harry Potter e tare priceput la magie. A ieşit la iveală dintr-o carte, a dat buzna în cinematografe şi a cucerit planeta.

De mic copil a testat lumea întreagă cu bagheta sa magică. Pe măsură ce anii au trecut, a căpătat experienţă şi a câştigat notorietate. În lumea sa, de poveste.

Dar şi în cea reală. Au trecut 12 ani de la apariţia primului volum şi 8 de la lansarea primului film din serie. Inevitabilul s-a produs. Personajele care au jucat în filmele din seria Harry Potter au crescut. Fanii poveştii, la fel. Cei din „Generaţia Harry Potter“ au acum peste 18 ani.

Din gimnaziu la facultate

„Am început să citesc cărţile Harry Potter pe la vârsta de 12 ani“, îşi începe povestea Bernard, un tânăr din Galaţi, acum student în anul II. „Startul a fost atipic. O colegă de clasă avea volumul al patrulea din seria Harry Potter. Mi l-a împrumutat şi am fost fascinat.

Apoi am ajuns şi eu pe la bibliotecă pentru a lua cărţile într-o ordine logică. Citeam cu sufletul la gură fiecare rând. Eram într-o tensiune crescândă, parcă priveam pe viu acele lupte dintre bine şi rău“, continuă Bernard. Tânărul adaugă că, deşi la început nu înţelegea de ce se face atâta vâlvă pentru o carte, la final, dilema dispăruse ca prin farmec.

„Am crescut cu Harry“

image

„L-am întâlnit prima dată pe Harry când aveam opt ani“, îşi începe povestea postată pe site-ul mugglenet.com, o tânără din SUA, care se semnează Erin. Dacă la început a fost uşor mirată de personajele ciudate din poveste, pe măsură ce a trecut timpul, tânăra a învăţat că este important să poţi să te descurci prin propriile forţe, exact aşa cum a făcut eroul ei. „Când a apărut volumul patru, eram deja în gimnaziu şi trebuia să fac faţă unor situaţii similare celor prin care trecea Harry. Primele certuri, primele poveşti de iubire“, scrie Erin.

„În vieţile noastre, sfârşitul liceului nu marchează începutul unei aventuri periculoase în care întâlnim vrăjitori ucigaşi pe care trebuie să-i înfruntăm pentru a salva vieţi. Dar este momentul în care trebuie să luăm singuri viaţa în piept.“ Aşa îşi încheie Erin paralela între viaţa ei reală şi viaţa personajului alături de care a crescut.

În aceste relatări se regăsesc şi mulţi dintre utilizatorii site-ului „Lumea lui Harry Potter“ (www.educat.ro). Acum, spune Margareta Nichita, administratorul site-ului, mulţi au depăşit vârsta adolescenţei, dar au rămas fideli poveştii.

Lumea lui Harry Potter

În 2003, a apărut primul site din România dedicat băiatului-vrăjitor. O tânără care are acum 32 de ani şi un tânăr de aceeaşi vârstă, care se prezintă pe site drept Severusa şi Lucky, au decis să înfiinţeze acest spaţiu virtual pe banii lor.

Impactul imediat în rândul fanilor: circa 16.000 de vizitatori săptămânal. Deşi anii au trecut, pasiunea e la fel de puternică, iar „Lumea lui Harry Potter“ se pregăteşte de relansare.

image



Călare pe mături, se iau la trântă cu viaţa

image

Lansarea volumului „Harry Potter şi Talismanele Morţii“ la Timişoara, în 2007



În 1997, la lansarea primului volum, foarte mulţi din cei care citeau Harry Potter traversau perioada pre-adolescentină. Acum, aceştia se apropie de finalizarea studiilor universitare sau au deja un serviciu cu normă întreagă. „Cumva e normal ca acei tineri care sunt acum adulţi să nu-l uite pe Ha­rry Potter şi încă să se regăsească în momente din cărţi“, explică Margareta Nichita.

În România, cărţile au cucerit persoane de toate vârstele, dar nucleul este reprezentat de tineri. „Cărţile sunt cumpărate preponderent de adolescenţi până în 18 ani, dar şi de adulţi sau chiar de bunici“, a declarat pentru „Adevărul“ Georgeta Coman, director de marketing la Editura Egmont, care a adus în România seria Harry Potter. La noi în ţară, lansarea ultimului volum a avut loc la 1 decembrie 2007, reunind copii, adolescenţi şi adulţi.

Vâjhaţ universitar

Cel de-al şaselea film din serie - „Harry Potter şi Prinţul Semipur“-, care a fost lansat simultan în mii de cinematografe din Marea Britanie şi din SUA, la 7, respectiv 8 iulie, a stârnit în principal interesul tinerilor adulţi. Potrivit serviciului online Fandango din SUA prin care se vând bilete la cinema, din 4.000 de cumpărători, 45% aveau vârste între 18 şi 30 de ani, relevă „New York Times“. Proporţia celor sub 17 ani a fost de numai 15%.

Faptul că înfocaţii fani ai lui Harry Potter au trecut de vârsta adolescenţei este dovedit şi de Campionatul Mondial de Vâjhaţ, sportul preferat al vrăjitorilor din poveste, ce se joacă pe mături. Studenţii din SUA l-au adaptat la viaţa reală. Toamna trecută, echipe de la 12 universităţi printre care Middlebury şi Princeton s-au înscris într-o astfel de competiţie, mărturisind că nu-l pot da uitării pe Harry.

Cum s-a născut un fenomen

image

La început, băiatul-vrăjitor avea nevoie de un adăpost; de o editură care să-l găzduiască. Scriitoarea britanică JK Rowling (foto), o mamă care creştea singură doi copii, nu a avut succes din prima. Multe edituri au refuzat povestea pe motiv că ar fi prea lungă. În 1996, Bloomsbury Press a acceptat totuşi s-o publice, oferindu-i scriitoarei 4.000 de dolari.

În 1997, a apărut primul volum - „Harry Potter şi Piatra Filozofală“, iar în 1998, când a apărut „Harry Potter şi Camera Secretelor“, ziarul „The Guardian“ vorbea deja despre un fenomen. Au urmat volumele „Harry Potter şi Prizonierul din Azkaban“ (1999), „Harry Potter şi Pocalul de foc“ (2000), „Harry Potter şi Ordinul Phoenix“ (2003), „Harry Potter şi Prinţul Semipur“ (2005) şi „Harry Potter şi Talismanele Morţii“ (2007). JK Rowling a devenit prima persoană cu o avere de peste un miliard de dolari câştigaţi din scrierea unor cărţi. În 2006, ea a venit în România pentru a participa la o gală organizată în vederea strângerii de fonduri pentru copiii nevoiaşi.

image



În luptă cu agentul 007

La fel ca seriile „Star Wars“ („Războiul Stelelor“) şi „Star Trek“, Harry Potter a căpătat un univers al său. Filmele cu băiatul-vrăjitor ar putea depăşi curând seria James Bond.

Premiera celei de-a şasea ecranizări - „Harry Potter şi Prinţul Semipur“-, poate înclina balanţa. În timp ce 22 de filme cu James Bond au adus, în total, încasări de 5 miliarde de dolari, numai primele cinci filme din seria Harry Potter au adus venituri de 4,48 de miliarde.

Specialiştii se aşteaptă la încasări mari deoarece fanii sunt acum majori şi pot merge la proiecţii nocturne, chiar dacă după părerea unora ecranizările nu se ridică la înălţimea cărţilor. În prezent, se aşteaptă lansarea  Enciclopediei Harry Potter.

image

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/august/harry_trailer.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite