Fumatul scurtează viaţa cu 21 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În decursul vieţii, o femeie fumătoare încearcă în medie de şase ori să renunţe la acest viciu, iar un bărbat de nouă ori După numărul de fumători, România se situează în

În decursul vieţii, o femeie fumătoare încearcă în medie de şase ori să renunţe la acest viciu, iar un bărbat de nouă ori

După numărul de fumători, România se situează în primele zece ţări din Europa. Peste şase milioane de români, adică 31% din populaţie, fumează, 87% zilnic şi 12% ocazional, potrivit Eurobarometrului Comisiei Europene, dat publicităţii ieri. Aproape jumătate dintre fumători "ard" între 15 şi 20 de ţigări pe zi. Unii spun că fumează acasă când sunt singuri, 68 la sută o fac în prezenţa nefumătorilor, în timp ce 35% recunosc că fumează în compania copiilor.

Raportul a fost lansat de Ziua Mondială fără Tutun, sărbătorită în fiecare an, pe 31 mai. Sloganul din acest an a fost "Spaţii libere de fum de tutun". Specialiştii spun că fumatul este astăzi principala cauză de moarte prematură la nivel global. Estimările arată că peste cinci milioane de persoane dintre cei care trăiesc acum vor muri din cauza bolilor asociate fumatului. În România, fumatul omoară anual 33.000 de persoane. Acestea ar fi trăit, în medie, cu 21 de ani mai mult. Cele mai frecvente cauze de mortalitate sunt bolile cardiovasculare (50%) şi cancerul (40%). Nefumătorii expuşi unui mediu în care se fumează (fumătorii pasivi) au de asemenea un risc crescut de a dezvolta boli asociate fumatului. Doar mediile total lipsite de fum de tutun le oferă acestora protecţie eficientă.

Dependenţa de nicotină e cronică

Oamenii încep să fumeze din motive diferite: din obişnuinţă, plăcere sau pentru a se relaxa. În timp însă devin dependenţi de nicotină, atât fizic, cât şi psihologic şi le este foarte greu să renunţe la fumat.

"Studiile recente arată că dependenţa de nicotină este considerată cronică, fiind asemănătoare cu cea pentru droguri. De-a lungul vieţii, o femeie fumătoare încearcă în medie de şase ori să renunţe la fumat, în timp ce un bărbat de nouă ori", a declarat dr. Florin Mihălţan, de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti.

Pilula antifumat a ajuns şi la noi

Un medicament nou, conceput pentru persoanele care au decis să renunţe la fumat, a fost lansat ieri şi în România. Acesta acţionează prin diminuarea dorinţei de a fuma şi prin ameliorarea simptomelor generate de lipsa nicotinei din organism. Mai mult, dacă o persoană fumează o ţigară în perioada tratamentului, medicamentul, a cărui substanţă activă este vareniclina, scade satisfacţia dată de fumat. El poate fi administrat tuturor persoanelor peste 18 ani şi poate fi procurat numai pe bază de reţetă.

Un tratament complet (12 săptămâni) costă în jur de 500 lei. Pe durata terapiei, se recomandă evitarea consumului de alcool şi tutun. Aprobarea pilulei s-a bazat pe un vast program de studii clinice ce a cuprins peste 4.000 de pacienţi.

Studiile recente arată că dependenţa de nicotină este considerată cronică, fiind asemănătoare cu cea pentru droguri.
Florin Mihălţan
pneumolog

Fumatul din România în cifre statistice

- 31% fumători
- 87% fumează zilnic şi 12% ocazional (1% nu a răspuns)
- între 15 şi 20 ţigarete/ zi (30%)
- 67 % nu au încercat să renunţe la viciu
- 97% nu cer ajutor când vor să se lase de fumat
- cei care au încercat au folosit plante (9%) sau produşi de substituţie nicotinică (13%)
- 49% din cei care au renunţat şi-au reluat la scurt timp obiceiul, pentru că nu au putut trece peste simptomele de sevraj
- 81% fumează când sunt singuri, 68% în prezenţa nefumătorilor (27% - în mod regulat) şi 35% în compania copiilor

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite