Fuga din calea încălzirii globale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbările climatice vor influenţa traseele păsărilor
Schimbările climatice vor influenţa traseele păsărilor

Speciile sălbatice vor fi nevoite să migreze circa 400 de metri anual pentru a trăi în condiţiile de temperatură cu care s-au obişnuit. Temperaturile globale vor creşte cu o viteză mai mare decât cea cu care speciile vor putea migra către zonele mai reci.

Încălzirea globală aruncă natura într-o cursă contra cronometru pe care are şanse relativ puţine s-o câştige.

Citiţi şi:

VIDEO Temperatura aerului ar putea creşte cu până la 7 grade în 2010

Barack Obama: Cei dezamăgiţi de rezultatul conferinţei de la Copenhaga au dreptul să fie

În urma unui studiu, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că speciile de animale şi de plante sălbatice vor fi nevoite „să se mute" cu 402,3 metri în fiecare an pentru a trăi în condiţiile de temperatură cu care sunt obişnuite. Asta pentru că zona lor de confort se va muta, relevă publicaţia „The Independent".

Nevoite să se „mişte" de două ori mai repede

Mai precis, speciile de păsări sălbatice din emisfera nordică vor trebui să parcurgă această distanţă spre nord, iar cele din emisfera sudică, spre sud. Altfel nu vor putea să facă faţă încălzirii globale. Cercetarea mai arată că speciile din mangrove vor fi nevoite să se „mişte" de două ori mai repede pentru a putea supravieţui.

Studiul se bazează pe previziunile referitoare la creşterea temperaturii globale întocmite de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice.

Temperaturile cresc cu o viteză mai mare

Cercetătorii britanici estimează că aproape o treime dintre habitatele ecologice pe care le-au studiat se vor confrunta cu o rată de creştere a temperaturii ce va depăşi posibilitatea de migrare a plantelor care trăiesc în aceste zone.

Studiul, publicat în revista „Nature", arată că temperaturile vor creşte cu o viteză mai mare decât cea de adaptare a speciilor de păsări sălbatice. Pe cale de consecinţă, multe animale şi plante vor dispărea.

„Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei analize este că ne va permite să evaluăm cum funcţionează actuala noastră reţea de arii protejate", a afirmat Healy Hamilton de la Academia de Ştiinţe din California, care a participat la elaborarea studiului.

Oamenii de ştiinţă susţin că faptul că pot afla cât de repede trebuie să migreze anumite specii de păsări le va fi de folos în elaborarea unor strategii care să vină în ajutor animalelor şi plantelor aflate în
pericol.

Experiment britanic de succes

Cercetătorii britanici au demonstrat că este posibil ca anumite specii de fluturi să fie mutate spre zone de nord, care în trecut erau mai reci, dar la momentul experimentului înregistrau aceeaşi temperatură medie cu care insectele respective se obişnuiseră.

În 1999 şi 2000 a avut loc o astfel de „colonizare asistată", în urma căreia două specii de fluturi au fost mutate din regiunea North Yorkshire în zonele Durham şi Northumberland.

Insectele au supravieţuit fără probleme, dar cercetătorii au subliniat că, fără intervenţia lor, fluturii nu ar fi putut face singuri această „călătorie".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite