Frumuseţea se cunoaşte după piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecăm frumuseţea după aspectul tenului şi al pielii în genere, şi nu după trăsăturile simetrice ale feţei. Studii recente dezvăluie că în stabilirea frumuseţii unei persoane luăm în calcul un factor care trădează atât starea de sănătate, cât şi vârsta.

Când ne pronunţăm dacă un chip este frumos sau nu, aprecierile noastre se bazează în principal pe luminozitatea pielii. Asta pentru că acest factor este şi un indicator al stării de sănătate precum şi al reproductivităţii, explică oamenii de ştiinţă, citaţi de „The Daily Mail“.

Dacă până acum experţii considerau că oamenii se simt atraşi în mod conştient de chipurile simetrice, de curând specialiştii au venit cu o nouă teorie care răstoarnă mitul frumuseţii bazate pe simetria trăsăturilor.

Pielea urâtă, privirea o mută

În cadrul unui experiment, cercetătorii germani de la Universitatea Göttingen, au descoperit că oamenii sunt înclinaţi să-şi ferească privirea de la cineva care are o piele neatrăgătoare.

Cei care au realizat studiul spun că oamenii sunt atraşi, în mod conştient, de persoanele cu o piele frumoasă întrucât asociează luminozitatea tenului cu o sănătate bună. „Tonusul pielii spune multe şi despre potenţialul de reproducere, mai ales în cazul femeilor“, crede coordonatorul studiului, doctorul Bernhard Fink, specialist în domeniul psihologiei evoluţioniste la Universitatea din Göttingen, Germania.

Cercetătorii au fotografiat chipurile a 170 de femei, cu vârste cuprinse între 10 şi 70 de ani, apoi le-au şters ridurile pe calculator. Astfel, s-a ajuns la anumite concluzii prin crearea unor imagini digitale ale unui corp sau ale unui chip idealizat pe calculator. S-a descoperit că cei 430 de voluntari îşi mutau privirea cu cât pielea era mai puţin atractivă.

Când voluntarii erau rugaţi să aprecieze imaginile, singurul element care făcea diferenţa era aspectul pielii. Astfel, modelele cu cel mai bun tonus al tenului au obţinut cele mai mari note, arată doctorul Paul Matts, colaborator la acest proiect. Separat, specialiştii au utilizat imagini cu femei de peste 50 de ani.

Cele cu riduri au fost percepute ca fiind bătrâne, în timp ce acelea cu un tonus inegal al pielii au fost considerate ca persoane care-şi arată vârsta şi care au o sănătate precară.

Chipul asigură succesul

Descoperirile cercetătorilor germani ar putea explica, totodată, de ce actriţe precum Halle Berry sau Cate Blanchett, amândouă celebre pentru o „piele bună“, au un succes imens la publicul din întreaga lume.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite