Fructe şi legume care ne menţin vigoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din dieta noastră zilnică nu trebuie să lipsească afinele, avocado, scorţişoara sau usturoiul Nutriţioniştii din toată lumea au ajuns la o concluzie comună: bolile sunt adeseori

Din dieta noastră zilnică nu trebuie să lipsească afinele, avocado, scorţişoara sau usturoiul

Nutriţioniştii din toată lumea au ajuns la o concluzie comună: bolile sunt adeseori rezultatul unui mare număr de erori alimentare pe care le facem. Ei ne recomandă o alimentaţie bogată în fructe şi legume, care include de la banalul usturoi la avocado, alge sau broccoli.

Bogăţia nutritivă a vegetalelor pe care le consumăm restabileşte echilibrul chimic al organismului şi stimulează funcţiile diferitelor organe.

În alimentele pe care le consumăm se ascunde o adevărată farmacopee naturală. Cu ajutorul lor putem să prevenim cancerul, diabetul, ateroscleroza şi numeroase boli infecţioase, consolidând mecanismele de apărare a organismului nostru. Dar, dacă mâncăm la întâmplare, vigoarea noastră scade.

Ajungem să comitem greşeli de alimentaţie greu de suportant pentru propriul nostru corp", ne-a spus fitonutriţionist Eric Favre, consilier pentru probleme de nutriţie pentru sportivi de performanţă şi personalităţi din show-business.

Zece fructe şi legume ar trebui să fie prezente mereu în farfuria noastră dacă vrem să ne menţinem sănătoşi şi mereu în formă.

1 Avocado - un fruct cu efecte protectoare asupra inimii şi furnizor de colesterol bun. Deliciosul fruct asigură consumatorului şi o rezervă de vitamine E, B6, C, producătoare de anticorpi şi antioxidanţi.

2 Afinele sunt tonice, astringente şi reglează funcţiile intestinale. Foarte bogate în fibre, ele conţin, în cantităţi apreciabile, vitaminele B1 şi C, săruri minerale, în special potasiu, stimulând rezistenţa organismului la efort.

3 Broccoli conţine vitamina C, sulf, mult calciu, fier şi puţine glucide. Aceşti compuşi asigură o protecţie anticancerigenă.

4 Ardeiul iute, o sursă valoroasă de vitamina C, surclasează în această privinţă spanacul şi varza. Conţine diverşi agenţi antioxidanţi, favorabili şi în prevenirea bolilor cardiovasculare şi a îmbătrânirii premature.

5 Algele reprezintă "o comoară de vitamine, aminoacizi şi minerale", aşa cum le numesc nutriţioniştii. În categoria acestor nutrienţi se include şi alga AFA (care înseamnă plantă invizibilă în apă), cu efecte rapide asupra circulaţiei, a revigorării organismului obosit.

6 Citricele furnizează organismului nostru cantităţi importante de vitamina C, calciu, potasiu, acid citric, pectină, limonină, substanţe care ţin departe de noi infecţiile, obezitatea, nevralgiile, hipertensiunea, ateroscleroza, favorizând vindecarea rănilor.

7 Fructele de mare conţin vitamina B6 şi cantităţi apreciabile de zinc, substanţe care ajută organismul să lupte cu infecţiile. În plus, mai conţin o altă sursă naturală - seleniul, care combate îmbătrânirea prematură.

8 Spanacul a devenit proverbial pentru bogatul aport de fier, indispensabil în buna funcţionare a organismului. Gama B-urilor, vitamina C, carotenul, potasiul (478 mg) asigură legumei puternice virtuţi antianemice, fiind, în acelaşi timp, un puternic remineralizant, un excelent tonic al inimii şi protector al pancreasului.

9 Scorţişoara acţionează ca un tonic, combătând anemia şi slăbiciunea fizică. Consumată în timpul epidemiilor de gripă se dovedeşte un fortifiant al organismului în lupta cu febra şi neplăcerile respiratorii. Pentru cei care doresc să slăbească, scorţişoara poate să compenseze, prin aroma ei, zahărul în salatele de fructe.

10 Usturoiul, adversarul hipertensiunii, se foloseşte de secole ca un apreciat condiment. Din punct de vedere nutriţional, el aduce numeroase beneficii în buna funcţionare a inimii şi circulaţiei sanguine, ca antisclerotic, antireumatismal si apreciat antiseptic pulmonar.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite