Flora Planetei, în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20% din totalul speciilor de plante de pe glob sunt pe cale să piară, avertizează oamenii de ştiinţă. Situaţia alarmantă înregistrată în ceea ce priveşte flora este pusă, în mare măsură, pe seama activităţilor umane.

La capătul a cinci ani de cercetări, oamenii de ştiinţă au concluzionat că în peste 80% din totalul cazurilor de extincţie vina aparţine omului şi acţiunilor sale: agricultura, creşterea animalelor, despăduririle şi urbanizarea. Restul cazurilor de dispariţie se produc ca urmare a unor cauze naturale, printre acestea numărându-se incendiile.

Studiul de evaluare, cunoscut ca Indexul Plantelor de pe Lista Roşie, oferă cel mai complet set de date de până acum privind speciile periclitate, notează BBC. În vederea cercetării, realizate de specialişti de la Grădina Botanică Regală Kew şi Muzeul de Istorie Naturală (ambele din Marea Britanie) şi de la Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, au fost luate în calcul 1.500 de specii din fiecare mare familie de plante - de la muşchi şi licheni până la orhidee şi conifere.

Dintre cele 4.000 de specii examinate, peste o cincime au fost catalogate drept ameninţate. Cercetătorul Neil Brummitt, de la Grădina Botanică Regală Kew, a afirmat că „speciile ameninţate reprezintă de cinci ori flora insulelor din arhipelagul britanic". Familia coniferelor este cea mai ameninţată. Totodată, pădurea tropicală umedă este mediul natural cel mai degradat, iar crinul amazonian din această zonă se numără printre cele mai periclitate specii.

Ghioceii, în pericol

Există însă şi plante obişnuite care sunt ameninţate de dispariţie, ghiocelul fiind una dintre cele mai cunoscute. „Plantele reprezintă baza biodiversităţii. Nu putem sta să vedem cum speciile dispar. Plantele furnizează aer curat, apă, hrană şi combustibil. Depindem de ele la fel ca păsările şi animalele", a afirmat profesorul Stephen Hopper de la Grădina Botanică Regală Kew.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite