Fericirea în viaţă depinde de partener

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un partener fericit îl molipseşte şi pe celălalt
Un partener fericit îl molipseşte şi pe celălalt

Mulţi ani, oamenii au presupus că fericirea lor este legată de succesul personal, sănătate, linişte interioară sau, poate, de silueta perfectă. Cercetătorii americani au demonstrat acum că secretul fericirii ar putea depinde de cu totul altceva: de partenerul de viaţă.

Un studiu publicat în cel mai recent număr din revista „Developmental Psychology", editată de Asociaţia Americană de Psihologie, arată că fericirea individuală este strâns legată de cea a partenerului - cel puţin în cazul căsniciilor de lungă durată.

Semne de întrebare

„Ceea ce am observat de-a lungul timpului a fost că, dacă unul dintre partenerii de cuplu este mai fericit la un moment dat, îl molipseşte şi pe celălalt", spune Christiane Hoppmann, profesor de psihologie la Universitatea British Columbia, coordonatoarea studiului. „Dacă apare o scădere a nivelului de fericire, acest declin îl afectează şi pe partenerul de viaţă."

Datele studiate pentru această cercetare - începută în 1956 - au fost extrase dintr-o monitorizare a 6.000 de persoane. Acestea au fost întrebate despre satisfacţia în viaţă, despre personalitate şi probleme de sănătate. Printre intervievaţi, cercetătorii au găsit 178 de cupluri căsătorite, dintre care unele de peste 35 de ani.

Cercetarea ar putea contribui la o mai bună înţelegere a procesului fericirii personale, însă ridică şi noi semne de întrebare. „Nu ne dăm seama dacă partenerii reuşesc să-şi crească reciproc nivelul de fericire, sau dimpotrivă", spune coordonatoarea cercetării. Aceasta adaugă că studiul s-a concentrat pe căsniciile durabile, din ce în ce mai rare în ziua de astăzi. „Este posibil ca acelaşi fenomen să se întâmple şi în cazul prieteniilor sau indivizilor care au multe în comun. Dar, în acest moment, este o pură speculaţie." 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite