Femeile vor soţi bogaţi, nu carieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorinţa femeilor de a fi independente financiar este un mit, arată un nou studiu realizat de cercetătorii britanici. În ciuda campaniilor pentru egalitate între sexe, femeile continuă să-şi dorească mai mult să se mărite cu bărbaţi înstăriţi decât să-şi construiască o carieră.

Un studiu realizat de Catherine Hakim de la London School of Economics, Marea Britanie, arată că, în ciuda aparenţelor, comparativ cu anii 1940, mai multe femei îşi aleg în prezent soţi cu o situaţie financiară mai bună decât a lor. Cercetătoarea susţine că bărbaţii domină în continuare poziţiile de top din companii pentru că femeile pur şi simplu nu-şi doresc cariere în afaceri.

Citeşte şi:
Femeile singure, atrase de bărbaţii căsătoriţi

Ele vor cariere sociale, ei nu caută decât banii

„Aspiraţiile femeilor de a se mărita «bine», dacă se poate, cu un bărbat care este mai educat şi câştigă mai bine decât ele, se perpetuează în majoritatea ţărilor europene", a explicat Catherine Hakim, citată de „The Daily Mail". „Aşadar, femeile continuă să folosească mariajul ca alternativă sau ca supliment pentru carierele lor."

Cercetarea, care a utilizat date din Marea Britanie şi Spania, arată că 20% din femeile britanice s-au căsătorit în 1949 cu bărbaţi cu o educaţie superioară. În anii 1990, procentajul a crescut la 38%, nu doar în Marea Britanie, ci şi în restul Europei, SUA şi Australia.
Una dintre concluziile studiului este că împărţirea rolurilor în familie, serviciul, grija pentru copil şi pentru casă, nu este o soluţie ideală pentru majoritatea cuplurilor.

Reîmpărţirea rolurilor

„Nu este surprinzător că nevestele, în general, câştigă mai puţin decât soţii lor şi că în majoritatea cuplurilor se ajunge la concluzia că este normal ca femeia să-şi asume mai multe dintre responsabilităţile casnice." Totuşi, din studiu reiese şi că majoritatea doamnelor nu vor să admită că-şi doresc, de fapt, să fie casnice, nici măcar în faţa partenerilor de cuplu. „A devenit imposibil să spui «nu m-ar deranja să fiu casnică»."  Cercetătoarea le reproşează feministelor că alimentează mituri şi „adună muniţie pentru un război care s-a încheiat demult".

„Femeile din ziua de astăzi au mai multe oportunităţi decât bărbaţii, inclusiv posibilitatea de a alege între a se concentra asupra carierei şi/sau asupra familiei. În ciuda acestui fapt, politicienii şi feministele par dezamăgiţi că procentul femeilor cu joburi de top rămâne scăzut", adaugă cercetătoarea. Diferenţele între sexe pe piaţa muncii sunt interpretate ca rezultat al discriminării şi al stereotipurilor şi nu al alegerilor personale. „Cercetările recente arată că majoritatea teoriilor construite în jurul conceptului de egalitate de şanse între sexe în ultimii ani sunt greşite", susţine Hakim. „În ciuda afirmaţiilor feministe, adevărul este că bărbaţii şi femeile au altfel de aspiraţii, priorităţi şi scopuri în viaţă", conchide cercetătoarea.

"Aspiraţiile femeilor de a se mărita «bine» se perpetuează în majoritatea ţărilor europene."
Catherine Hakim cercetătoare

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite