„Fata-lup“, în Cartea Recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O elevă de 11 ani din Thailanda, care suferă de o boală rară, a fost declarată cea mai păroasă fată din lume. Poreclită „copilul-lup“ sau „faţă de maimuţă“, copila s-a declarat încântată de titlul primit de la Guiness World Records pentru că i-a crescut popularitatea printre colegi.

Supatra Sasuphan se numără printre cele doar 50 de cazuri de sindrom Ambras din lume - pilozitate excesivă pe corp şi pe faţă - documentate din Evul Mediu până în prezent. Înainte ca această maladie să fie recunoscută ca atare, cei care sufereau de sindrom erau marginalizaţi, fiind consideraţi vârcolaci, potrivit „The Daily Mail". Fetiţa din Bangkok are faţa, urechile, mâinile, picioarele şi spatele acoperite de păr. Niciun fel de tratament nu a reuşit să-i încetinească creşterea. Dar dacă majoritatea celor care suferă de acest sindrom nu s-au putut integra în societate, Supatra a reuşit să fie acceptată de comunitatea în care trăieşte şi a devenit un copil simpatic şi volubil.

„Erau câţiva oameni care mă tachinau şi mă strigau «faţă de maimuţă», dar nu mai fac asta", spune Supatra. „M-am obişnuit cu boala mea. Nu simt părul, pentru că a fost întotdeauna aşa. Nu simt nimic. Dar mi-e greu câteodată să văd, când creşte. Sper să mă vindec într-o zi." Altfel, Supatra are preocupări similare cu alţi copii de vârsta ei. Adoră să înoate, să danseze şi să se joace cu prietenii. Dar cel mai mult îi place să se cocoaţe în faţa televizorului în micuţa garsonieră în care locuieşte cu familia ei, la periferia Bangkokului, şi să se uite la desene animate.

Vrea să devină doctor

Micuţa este hotărâtă să nu-şi lase boala să-i afecteze viaţa. „Îmi place să învăţ matematică, să fiu bună şi să pot să-i învăţ pe copiii mai mici, să ştie şi ei. Vreau să mă fac doctor. Vreau să ajut oamenii care se rănesc, să-i ajut să se vindece." Viitorul fetiţei n-a arătat însă mereu atât de promiţător. După naştere a fost nevoită să suporte două operaţii pentru a putea respira. „Am aflat despre boala Supatrei când s-a născut - înainte nu ştiam că există aşa ceva", explică tatăl copilului, Sammrueng, în vârstă de 38 de ani.

„Nu a fost prea sănătoasă pentru că nările ei aveau o lăţime de doar un milimetru. În primele trei luni a stat într-un incubator care s-o ajute să respire. A stat în spital, în total, zece luni. Am fost foarte îngrijoraţi de starea ei", adaugă acesta. Supatra a suferit o nouă operaţie la vârsta de 2 ani, iar acum poate respira normal. Dar noi probleme au apărut când Sammrueng şi soţia lui, Somphon, tot de 38 de ani, au adus-o acasă, să locuiască cu ei şi cealaltă fiică, Sukanya, acum în vârstă de 15 ani.

„Când au văzut-o vecinii, m-au întrebat cu ce am păcătuit. Am fost foarte îngrijorat pentru viitorul ei, că o să fie batjocorită de alţi copii", spune Sammrueng. Dar Supatra a reuşit să-şi cucerească vecinii şi colegii. „Se înţelege foarte bine cu ceilalţi, este foarte generoasă şi are mulţi prieteni", crede tatăl. Doctorii au încercat tratamente cu laser pentru a încetini creşterea părului încă de când Supatra avea 2 ani. Dar toate au eşuat. „Continui să sper că într-o zi se va vindeca. Vom face orice putem pentru a o ajuta", adaugă tatăl.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite