Fasolea este "carnea" românilor care ţin postul religios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii ne avertizează că acest aliment ne poate îngrăşa dacă este consumat în exces, deoarece conţine multe glucide Se poate spune că fasolea este nelipsită din meniul posturilor

Medicii ne avertizează că acest aliment ne poate îngrăşa dacă este consumat în exces, deoarece conţine multe glucide

Se poate spune că fasolea este nelipsită din meniul posturilor religioase. Cu toate că nu are acelaşi gust precum carnea, ea conţine proteine similare acesteia. În plus, boabele sunt bogate în vitamine şi fibre, fiind total lipsite de colesterol, ne spune prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Dintr-un kilogram de fasole, care nu costă mai mult de 4 RON, se pot prepara în jur de 12 porţii. Mult, ieftin şi bun. Medicii ne atenţionează însă că fasolea ne poate îngrăşa dacă se prepară cu grăsime. Nici asocierea ei cu mămăliga nu este indicată, deoarece ambele conţin glucide. Prof. Mencinicopschi ne recomandă să mâncăm fasolea fiartă, goală, fără adaos de grăsimi sau rântaş (sos făcut din făină, cu ceapă prăjită în grăsime). În caz contrar, ea va deveni o ameninţare la silueta noastră. Pentru a preveni creşterea în greutate pe timpul postului, fasolea, care mai conţine şi glucide, nu trebuie consumată în cantităţi mari sau în combinaţie cu alte alimente care au şi ele glucide (mămăligă, pâine etc.). Glucidele sunt substanţe nutritive care furnizează energie organismului şi care, consumate în exces, favorizează instalarea obezităţii şi a diabetului. Ele se mai găsesc şi în alte produse de post precum cele de panificaţie şi de patiserie.

Meniul zilnic trebuie să fie cât mai variat

Prof. Gh. Mencinicopschi spune că este bine să cunoaştem compoziţia alimentelor (cantitatea de proteine, glucide şi lipide) pentru a le asocia astfel încât dieta să nu fie dezechilibrată nutriţional. Potrivit acestuia, dieta de post trebuie să fie diversificată şi să conţină zilnic o sursă de proteine (fasole, soia, linte, mazăre), una de glucide (cartofi, orez, produse de panificaţie) şi una de lipide (uleiuri - de măsline, rapiţă, soia sau de palmier - nuci, alune). De exemplu, un aliment care are un conţinut ridicat de proteine (soia) se asociază cu unul care are amidon (cartofi). Niciodată nu se asociază amidon (cartofi) cu amidon (pâine). Având în vedere că fasolea conţine şi proteine, şi amidon, ea poate fi servită singură.

Fructele, un desert sănătos în post

Dacă nu aveţi afecţiuni digestive care vă restricţionează consumul de fructe şi legume, acestea pot fi un excelent desert.

Atenţie! Fructele uscate sunt hipercalorice şi ne pot îngrăşa. În plus, ele pot conţine conservanţi şi aditivi alimentari care dăunează sănătăţii. Ca băutură se recomandă apa plată sau ceaiuri din plante medicinale, minimum 1,5 litri pe zi.

Halvaua din miez de floarea -soarelui este un produs de post foarte bun, deoarece conţine proteine şi lipide vegetale. Însă densitatea calorică foarte mare impune consumare acesteia cu măsură. La polul opus se află margarina, care, deşi conţine grăsimi vegetale, nu este un aliment sănătos .
Prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite