Familia care a interzis tehnologia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţii Jones şi copiii lor cred că viaţa e mai sănătoasă fără gadgeturi
Soţii Jones şi copiii lor cred că viaţa e mai sănătoasă fără gadgeturi

Cei opt membri ai unei familii din Marea Britanie au renunţat la televizor, computer şi telefoane mobile şi spun că trăiesc mai bine aşa. Când ajung acasă, copiii soţilor Jones nu se aşază în faţa televizorului sau a ecranului de la computer, ci preferă să citească, să se joace şi să stea de vorbă cu prietenii.

Britanicii Richard şi Miranda Jones (ambii de 42 de ani) au început un experiment social în urmă cu şase ani. Au decis să renunţe la toată tehnologia din casă după ce au observat că unul dintre cei şase copii ai lor era mai puţin irascibil atunci când i se interzicea să se joace pe computer, scrie „The Daily Mail".

VIDEO Bucătăria viitorului, fără tigăi şi cratiţe

Mergeam la mare şi mi se părea că cei mici de-abia aşteptau să se întoarcă acasă pentru a se juca pe computer", povesteşte Miranda
Jones. „Stăteam la masă la cină şi simţeam că pentru ei era ca o obligaţie, între reprizele de joc."

Conversaţii reale, nu virtuale

Aşa că soţii Jones au început să le interzică treptat copiilor să folosească tehnologia. Le-au luat jocurile şi computerul, nu le-au cumpărat telefoane mobile şi le-au restricţionat accesul la televizor. Joshua (17 ani), Sacha (15 ani), Theo (13 ani), Rudi (7 ani), Moses (3 ani) şi Nestor (1 an) au voie să se uite la DVD-uri în weekend şi vor primi telefoane mobile după ce împlinesc 18 ani.

Miranda Jones, absolventă de psihologie care se ocupă acum de cabinetul veterinar al soţului, insistă că sistemul a funcţionat pentru toată lumea. „Am vrut să aibă parte de o copilărie adevărată", spune ea.

„Ei au acceptat să nu se joace la computer şi să nu vorbească la mobil, deşi alţi copii fac asta. În schimb, ies mai mult cu prietenii şi au conversaţii faţă în faţă." Inevitabil, experimentul familiei Jones s-a lovit şi de obstacole. Principala problemă a fost cea a profesorilor de la şcoală, care consideră că elevii trebuie să aibă acces la internet pentru a-şi face temele.

Totuşi, restricţiile impuse de părinţi nu l-au împiedicat pe cel mai mare dintre copii, Joshua, să primească o ofertă de la Universitatea Cam-
bridge. „M-am descurcat mereu să găsesc surse alternative de informaţie şi părinţii ne-au ajutat mult cumpărându-ne cărţi", explică Joshua.

Chiar şi teama iniţială a părinţilor că lipsa tehnologiei îi va izola pe copii de prietenii lor, pentru că nu sunt la curent cu cele mai noi seriale şi jocuri, s-a dovedit nefondată. „Cred că m-a ajutat în relaţia cu prietenii. Am avut timp să-i văd mai des în loc să stau de vorbă cu ei pe internet", spune Joshua.

Gadgeturile strică somnul

Un studiu realizat pe 1.000 de copii britanici arată că pasiunea pentru jocurile pe computer, telefoane mobile şi programele TV le fură din orele de somn şi le afectează randamentul la şcoală.

Dacă cei mai mulţi dintre puştii între 9 şi 11 ani incluşi în cercetarea făcută de BBC au spus că pe la 21.30 încep să moţăie, un sfert dintre ei se culcă după ora 22.00.

Soţii Jones şi copiii lor cred că viaţa e mai sănătoasă fără gadgeturi
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite