False mituri medicale care ne ghidează viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
False mituri medicale care ne ghidează viaţa
False mituri medicale care ne ghidează viaţa

Credem cu tărie în lucruri de care am auzit de la diverse persoane, dar care nu au nicio legătură cu realitatea. În fiecare zi, auzim sau citim lucruri despre corpul nostru sau despre ce ar trebui să facem pentru a ne menţine sănătoşi.

Multe dintre ideile pe care le avem despre organismul nostru sunt false. S-a demonstrat ştiinţific. Cu toate acestea, există până şi medici care cred în ele. 

Doi pediatri - Aaron Carroll şi Rachel Vreeman - au scris o carte despre aceste „formule sacre“ la care unii oameni nu vor să renunţe, încercând să le demonteze, relevă „The Daily Mail“.

1 Ne folosim doar 10% din creier. O serie de analize independente au arătat că nicio porţiune a creierului nu este inactivă, precizează cei doi medici în cartea lor „Dont’t Swallow Your Gum And Other Medical Myths Debunked“ („Nu înghiţiţi guma de mestecat şi alte mituri medicale infirmate“, în trad.). În fapt, creierul funcţionează în cea mai mare parte a timpului în proporţie de 100%, spun experţii.

2 Bărbaţii cu picioare mari... Se spune despre ei că ar avea şi alte părţi ale corpului pe măsură. Deşi există o genă care joacă un rol important atât în dezvoltarea degetelor, cât şi în cea a organelor genitale, unele studii arată că legătura dintre mărimea picioarelor şi a penisului este cam palidă.

3 Poţi mânca alimente căzute pe podea. Mulţi cred că nu se întâmplă nimic grav dacă mănânci ceva după ce a căzut pe podea. Asta cu condiţia să nu fi stat acolo mai mult de cinci secunde. Ei bine, oamenii de ştiinţă spun că este suficient pentru ca respectivul aliment să fie contaminat cu bacteria Salmonella.

4 Părul şi unghiile cresc după ce mori. Este doar o iluzie optică! Carroll şi Vreeman au explicat că, pentru a-şi continua procesul de creştere, unghiile şi părul au nevoie de hormoni pe care corpul nu-i mai secretă după moarte.

5 Guma de mestecat rămâne în stomac câţiva ani. Mulţi se sperie dacă li se întâmplă să înghită o gumă de mestecat, convinşi fiind că vor trece ani până ca aceasta să se dizolve. Este adevărat că baza de cauciuc a gumei nu poate fi digerată. Deşi este lipicioasă, aceasta nu poate rămâne prinsă pe pereţii stomacului prea mult timp. În două zile, dispare din stomac.

6 Bărbaţii se gândesc la sex la fiecare şapte secunde. Dacă ar fi adevărat, un bărbat care stă treaz 16 ore pe zi, s-ar gândi la sex de 8.000 de ori. Cam de atâtea ori respiră o persoană pe zi.

7 Ridicarea greutăţilor poate provoca hernie. Nimic mai fals, spun medicii. Dacă există însă o hernie care nu se manifestă, ridicarea de greutăţi poate duce la accelerarea simptomelor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite