Factorii din spatele unei relaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaţiile interumane înseamnă mai mult decât cuvinte şi gesturi. Factori precum mirosul, apropierea, dar şi temperatura influenţează modul în care relaţionăm, spun câţiva cercetători citaţi de revista „LiveScience".

Gün R. Semin, cercetător la Universitatea din Utrecht, Olanda, a realizat un experiment. Subiecţii au fost rugaţi să citească povestioare despre oameni care acţionează inteligent, neutru sau stupid şi apoi să sublinieze câteva caracteristici ale acestora precum inteligenţa şi sociabilitatea. Experimentul său a arătat care sunt factorii care influenţeză relaţiile dintre oameni:

1. Temperatura. Atunci când camera în care se aflau era încălzită, participanţii au evaluat persoanele drept mult mai sociabile decât atunci când în încăpere era mai frig.

2. Apropierea. Atunci când subiecţii au stat unul lângă altul, la distanţă de un calculator, erau consideraţi mai sociabili decât atunci când stăteau la o diferenţă de câteva calculatoare.

3. Mirosul. Oamenii comunică prin mirosuri exact aşa cum o fac şi animalele, a arătat o altă cercetătoare, Denise
Chen. De exemplu, creierul femeilor răspunde diferit la sudoarea masculină în funcţie de circumstanţele în care aceasta a fost produsă. Mirosul este legat şi de comportament.

Câteva femei au vizionat un film despre îngrijirea copiilor într-o cameră parfumată. Apoi, au fost duse în alte două camere, una parfumată, iar cealaltă nu, unde au avut grijă de o păpuşă. Femeile din camera parfumată în acelaşi mod au primit note mai mari decât celelalte.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite