Experţii confirmă că dinozaurii au dispărut din cauza unui asteroid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asteroid
Asteroid

Dinozaurii au dispărut de pe Terra din cauza unui asteroid uriaş, care a lovit Pământul acum 65 de milioane de ani. Oamenii de ştiinţă susţin că asteroidul a lovit cu o forţă egală cu explozia a un miliard de bombe atomice. Cercetătorii speră că această dispută, despre cauza dispariţiei dinozaurilor, va lua sfârşit odată pentru totdeauna, scrie AFP. 

Verdictul definitiv în acest caz a venit de la un grup de cercetători internaţional, care a analizat dovezile privitoare la dispariţia a jumătate din speciile care populau Pământul cu 65 de milioane de ani în urmă, adunate în 20 de ani.

Aceştia au ajuns la concluzia că este vorba despre un asteroid gigant, cu un diametru de aproximativ 15 kilometri, care a căzut în Chicxulub, Mexic de astăzi. Evenimentul este unul extrem de important în viaţa planetei noastre pentru că atunci mamiferele au devenit specia dominantă.

"Se crede că asteroidul a lovit Pământul cu o putere de un miliard de ori mai mare decât a bobmei atomice de la Hiroshima", au declarat oamenii de ştiinţă într-un studiu, publicat în jurnalul Science.

"Probabil a spulberat meteria cu o viteză foarte mare în atmosferă, generând un lanţ de evenimente care au cauzat o iarnă globală, lucru care a dus la dispariţia unei mari părţi din viaţa de pe Terra în câteva zile", mai spun cercetătorii.

Grupul de 41 de cercetători speră că astfel va pune capăt discuţiilor despre extincţia dinozaurilor.

Unii cercetători sunt de părere că dispariţia speciilor de dinozauri a fost cauzată de o serie de erupţii vulcanice pe teritoriul Indiei de astăzi. Teoria spune că aceste erupţii s-au desfăşurat pe o perioadă de 1,5 milioane de ani şi că au generat răcirea atmosferei şi ploi acide la scară globală.

Dovezile adunate pentru studiul publicat în Science arată că viaţa din mediul marin şi terestru a dispărut într-o perioadă de timp scurtă, lucru care exclude teoria erupţiilor vulcanice.

Extincţia dinozaurilor a marcat sfârşitul unei perioade de 160 de milioane de ani în care dinozaurii au "condus" Pământul şi a permis dezvoltarea mamiferelor şi apariţia omului, ca specii dominante pe Terra.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite